Potrivit unei propuneri a Comisiei Europene, seniorii ar trebui să demonstreze la fiecare cinci ani că încă sunt apți să conducă. Această măsură, care ar afecta milioane de pensionari, este dur criticată, inclusiv de către Allgemeiner Deutscher Automobil-Club (ADAC).
Șoferii de peste 70 de ani ar putea fi verificați odată la cinci ani
Viziunea Uniunii Europene este ca până în 2050 să nu mai existe accidente rutiere în Europa, ceea ce înseamnă că până în 2030, numărul acestora ar trebui să se reducă la jumătate. Este un obiectiv extrem de ambițios, având în vedere cifrele actuale. 20.600 de oameni și-au pierdut viața anul trecut în accidente rutiere, înregistrând-se astfel o creștere față de 2020 și 2021, cei doi ani de pandemie, când au murit mai puțin de 20.000 de oameni. Pentru a atinge acest țel, Uniunea Europeană propune o reformă majoră a permisului e conducere.
Politicianul de stânga Thomas Lutze a criticat propunerea UE de a verifica pensionarii în vârstă odată la cinci ani.
„Aceasta nu este altceva decât discriminare în funcție de vârstă.”, a spus el, potrivit publicației Welt.
Încă nu se știe când ar putea fi implementată această măsură sau cum ar arăta verificările. Proiectul de lege citează ca exemple cursuri de formare.
ADAC critică propunerea UE
ADAC critică această măsură, catalogând reformele anunțate drept „neproporționale”. De obicei, șoferii mai în vârstă sunt „caracterizati de un stil de condus adaptat situației și de condus anticipat. Ei evită manevrele riscante”.
Într-adevăr, poate exista o scădere a performanței odată cu creșterea în vârstă, însă riscul de accident nu este excepțional de mare, argumentează ADAC. Asociația „respinge măsurile planificate care se referă la o anumită vârstă”.
„Dacă sunt identificate probleme de sănătate, medicul curant ar trebui să fie consultat pentru a obține o evaluare a propriei aptitudini de a conduce. Şi, dacă este necesar, pentru a iniția măsuri suplimentare. Iar acest lucru să se aplică tuturor grupelor de vârstă”, a solicitat ADAC.
Propunerea UE a fost criticată și pe rețelele de socializare.
„Este amuzant că ar trebui să lucrez până la 70 de ani. Şi de îndată ce nu trebuie să mai lucrez, nu am voie să conduc o mașină”, a scris cineva pe Twitter. „Discriminare în funcție de vârstă”, spun alții. „Nu au altceva de făcut în UE decât interdicții?”, spune un alt internaut.