Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, le recomandă celor care merg pentru diverse activităţi ce se desfăşoară în clădiri încadrate în clasa unu de risc seismic să evite să se afle în astfel de imobile.

Raed Arafat: Dacă nu ești obligat, nu intri

Raed Arafat a spus sâmbătă ce le recomandă celor care participă la activităţi în spaţii încadrate în clase cu risc seismic şi în care au loc diverse cursuri, sunt amenajate cafenele sau se desfăşoară alte tipuri de acţiuni.

Șeful DSU a spus că nu poate recomanda nimănui să se afle într-o clădire cu risc seismic ridicat, dacă nu este obligat că fie acolo.

„Dacă ştii că o locaţie este într-un risc seismic clasa I şi că este un pericol dacă eşti acolo, eu, îmi pare rău să o zic, dar mai bine nu te duci. Adică tu trebuie să fii tu responsabil pentru tine.

Nu intri într-un spaţiu, dacă nu eşti chiar obligat, într-un spaţiu care este cu risc seismic şi care ştii despre el că este cu risc seismic de clasa I. Eu nu pot să spun: intraţi şi sfatul meu este să faceţi: unu, doi, trei sau să fugiţi cât mai repede. Dacă nu eşti obligat să intri într-un spaţiu care este cu risc seismic, nu intri.”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat.

Guvernul va lua măsuri pentru pregătirea populaţiei în caz de dezastru

Raed Arafat a anunțat, sâmbătă, că acţiunile realizate de autorităţi pentru prevenirea şi pregătirea populaţiei în caz de dezastru nu au rolul de a alarma populaţia, ci de a creşte rezilienţa acesteia în caz de dezastru.

„Comunicarea despre riscurile care sunt în jurul nostru nu trebuie să fie luată niciodată în registrul unei induceri de panică. Comunicarea este obligatorie, noi, când vorbim cu oameni, despre riscuri, nu vrem să-i panicăm, noi vrem să-i pregătim, ăsta este rolul comunicării.

Îmi aduc aminte, acum câţiva ani nu îndrăzneam să vorbim despre cutremur decât în 4 martie, oricând discutam despre cutremur în afară, toată lumea zicea: induceţi panică.

Totuşi, am început să vorbim, există campania «Nu tremur la cutremur» care a fost lansată de IGSU, există acţiuni care s-au făcut şi am început din ce în ce mai mult în ultimii ani să vorbim despre riscurile care ne înconjoară. Dorinţa noastră este să ajungem la un nivel de rezilienţă ridicat.

Ce înseamnă rezilienţă pentru omul de rând? Înseamnă că o situaţie de urgenţă să nu te afecteze, să nu te impacteze mai mult decât o perioadă foarte scurtă şi să poţi să-ţi revii la viaţa ta normală, iar în timpul situaţiei de urgenţă să nu devii vulnerabil şi să ai ce-ţi trebuie ca să poţi să faci faţă situaţiei respective”, a declarat Raed Arafat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă.