8 din 10 europeni vor folosi identitatea digitală
Comisia Europeană anticipează că europenii ar trebui să poată accesa online toate serviciile publice majore până în 2030 și că 8 din 10 europeni vor folosi identitatea digitală pentru a accesa servicii după ce programul va fi pe deplin implementat. Cunoscută drept Regulamentul eIDAS, propunerea a primit o majoritate clară de voturi ( 418 pentru, 103 împotrivă și 24 abțineri). Votul stabilește etapa finală a negocierilor dintre Parlament, Comisia Europeană și Consiliul UE, pas cunoscut sub numele de trilog.
Identitatea digitală europeană permite recunoașterea reciprocă a schemelor naționale de identificare electronică în afara granițelor. Ea permite cetățenilor UE să se identifice online fără să fie nevoiți să recurgă la furnizori comerciali pentru aceste proceduri. Totodată, ea permite accesul la servicii online din alte țări UE pe baza cărții de identitate electronice naționale, scrie Bankinfosecurity.
Ar impune platformelor online foarte mari să accepte identitatea digitală europeană ca autentificare de conectare
Comisia Europeană a propus legea în iunie 2021. Consiliul a fost de acord cu propria versiune a unui portofel de identitate digitală europeană. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut o lege încă din 2020, după ce a condamnat practicile unor furnizori de tehnologie în manipularea datelor online ale utilizatorilor. „De fiecare dată când o aplicație sau un site ne cere să creăm o nouă identitate digitală sau să ne conectăm mai ușor printr-o platformă mare, habar n- avem ce se întâmplă cu datele noastre”, a afirmat ea. Proiectul de lege aprobat de Parlament ar impune platformelor online foarte mari – definite ca platforme cu peste 45 de milioane de utilizatori europeni – să accepte identitatea digitală europeană ca autentificare de conectare.
Dreptul la anonimat al utilizatorilor
Membrii Parlamentului European au făcut presiuni pentru intoducerea unor măsuri suplimentare de confidențialitate, pe măsură ce proiectul de lege a trecut prin mai multe comisii. Este vorba de dreptul la anonimat al utilizatorilor pentru serviciile digitale care nu necesită identificare.
Activiștii pentru drepturile digitale au insistat și asupra opțiunii de a menține conținutul unui portofel digital pe dispozitivele
utilizatorilor, și nu în cloud. „Stocarea descentralizată a datelor ne protejează datele împotriva atacurilor informatice și a furtului de identitate”, a declarat Patrick Breyer, membru al Partidului Piraților din Germania, care a negociat proiectul de lege. Partidul Piraților din Germania militează, de altfel, pentru legalizarea schimbului de fișiere pe internet.
Va fi voluntar?
Propunerea aprobată de Parlament păstrează conceptul de identificatori unici – o măsură care a suscitat îngrijorări legate de supravegherea guvernamentală, dar susține că statele membre UE ar putea crea identificatori unici pentru indivizi. Consiliul UE mai spune că un identificator poate consta dintr-o combinație de mai mulți identificatori naționali și sectoriali. UE insistă asupra faptului că programul de identitate digitală va fi voluntar. Scepticii se întreabă însă în cât timp va deveni obligatoriu.
Rob Roos, membru al Parlamentului European din Olanda, a întrebat: „Cât de voluntar este portofelul european de identitate digitală? Și cât de voluntar va rămâne în viitor? Pentru că Uniunea Europeană vine întotdeauna cu planuri frumoase pentru a abuza de ele în cele din urmă, pentru a crea și mai mult control.”