Fie că aveți abonament sau cartelă la Orange, Vodafone, Digi sau la orice alt operator de telefonie mobilă, semnalul celular se comportă la fel și poate călători doar până la un anumit punct.

Nu este întotdeauna clar cât de departe, deoarece unele surse afirmă că până la 40 de kilometri, în timp ce altele spun că distanța maximă ar fi de 70 de kilometri. Este clar însă că distanța reală variază în funcție de frecvențele folosite, de puterea emițătorului și de relieful terenului, dar și de alți factori.

Cu cât vă aflați mai departe de un turn de telefonie mobilă și cu cât sunt mai multe obstacole în cale, cu atât semnalul devine mai slab. Acest lucru duce la vocea din „butoi”, la momente când nu vă auziți deloc interlocutorul sau la viteze mici pe internetul mobil.

În plus, persoanele care locuiesc sau călătoresc în zonele rurale tind să aibă cele mai multe probleme.

Caracteristicile geografice afectează semnalul

Copacii, de exemplu, sunt renumiți pentru blocarea semnalelor de telefonie mobilă. Fie că sunteți în drumeție sau casa dumneavoastră este înconjurată de copaci mari, coroanele de frunze ale acestora poate provoca o scădere masivă a recepției celulare.

Munții, dealurile și văile sunt, de asemenea, o cauză. La fel și materialele de construcție din care este construită locuința dumneavoastră pot bloca semnalele celulare. Dacă locuiți în unele zone la munte, iar singurul turn de telefonie mobilă din zonă se află la o distanță mare, este puțin probabil să aveți o recepție bună.

Vremea este un alt factor

Chiar și vremea poate afecta serviciile de telefonie mobilă, deoarece telefoanele mobile transmit și recepționează unde electromagnetice. Fenomenele meteorologice, cum ar fi umiditatea, tunetele, fulgerele, vântul, ploaia, zăpada și gheața, perturbă undele, degradând performanța.

Din nefericire, nu puteți face prea multe în privința vremii, pentru că aceasta nu este sub controlul nimănui. Cu toate acestea, un amplificator de semnal în casă poate ajuta la reglarea semnalului primit de la cel mai apropiat turn de telefonie mobilă. Chiar și pe timp de vreme rea, vă veți putea bucura de convorbiri, mesaje text și date fiabile.

Un trafic celular intens în zonă

Telefoanele mobile comunică cu turnurile celulare pentru a trimite și a primi apeluri, texte și date, iar cele de dimensiuni mai mici pot gestiona doar un număr limitat de dispozitive în același timp.

În zonele foarte populate, toate dispozitivele se luptă pentru un loc către cel mai apropiat turn celular. Pe măsură ce se conectează mai multe persoane, semnalul devine mai slab pentru toată lumea, ceea ce duce la apeluri pierdute și viteză scăzută la internetul mobil.

Acest lucru se poate întâmpla în timp ce sunteți blocat în trafic, la un festival sau chiar acasă în timpul orelor de vârf.

Obstrucționați antenele telefonului

Toate telefoanele mobile folosesc antene pentru a transmite semnale celulare. Pe vremuri, telefoanele aveau antene exterioare și chiar dacă erau mari, semnalul lor era destul de consistent. Acest lucru se datorează parțial antenelor exterioare mai greu de blocat.

Telefoanele de astăzi au însă antene încorporate în interior și orice lucru care blochează antena, fie că este vorba de mâna dumneavoastră, de o placă magnetică sau de o carcasă metalică, poate afecta recepția. Locul exact în care se află antena internă depinde de modelul de telefon, dar o căutare rapidă pe Google vă poate ajuta să identificați locația acesteia.

Este posibil ca o scădere a intensității semnalului din cauza blocării antenei să nu fie vizibilă în zonele cu recepție puternică. Cu toate acestea, poate face o diferență uriașă în zonele cu o acoperire slabă.