Informație pentru toți pensionarii. Trebuie să ia o decizie chiar acum
Măsura vizează atât tarifele reciproce, cât și cele de 10% anunțate recent. În ultima săptămână, investitorii au simțit pe pielea lor că acțiunile trec de la agonie la extaz și invers, într-o clipă, scrie USA Today.
„Situația actuală nu este doar haotică, ci și nebunească”, a spus economistul ING Carsten Brzeski.
Americanii care urmează să se pensioneze sau care s-au pensionat ar putea resimți puternic ultimele fluctuații ale bursei, însă experții susțin că nu au motiv să se panicheze.
„Nu trebuie să intrați în panică”, a declarat Nick Bour, fondatorul și directorul executiv al Inspire Wealth din Brighton, Michigan. ”În timpul Covid, acțiunile au scăzut foarte repede, dar și-au revenit la fel de repede. Dacă te dai bătut, ai putea rata marea revenire”, a afirmat el.
Ce se întâmplă cu bursa din SUA și ce urmează
Joi, 3 aprilie, Dow a pierdut 1.679,39 puncte, S&P 500 a scăzut cu aproape 5%, iar Nasdaq a scăzut cu aproape 6% după ce Trump a anunțat mult așteptatul plan tarifar cu o zi înainte. Tarifele au inclus o taxă majoră de 10% pentru toate țările, în vigoare din 5 aprilie, și tarife reciproce mai mari pentru o serie de țări începând cu 9 aprilie.
Acțiunile au continuat să scadă pe măsură ce țările au denunțat tarifele lui Trump și au amenințat cu represalii tot sub forma tarifelor. China a reacționat prin majorarea taxelor vamale la importurile din SUA de la 34% la 84%, începând cu 10 aprilie. Această decizie vine ca răspuns la tariful de 104% impus de SUA asupra importurilor chineze.
Bursa a înregistrat cea mai mare scădere de la începutul pandemiei de COVID-19, în martie 2020, pe fondul îngrijorărilor privind un potențial război comercial total. Dow a pierdut aproape 4.000 de puncte în 3 și 4 aprilie, iar indicii bursieri au continuat să scadă.
Acțiunile au revenit puternic miercuri, după ce Trump a întrerupt majoritatea tarifelor reciproce, cu excepția celor aplicate Chinei. Îngrijorările legate de un război comercial cu statul chinez au spulberat optimismul rezultat din pauza de 90 de zile pentru alte țări.
Ce ar trebui să facă pensionarii
”A oferi sfaturi de genul ”nu intrați în panică”, în timpul recesiunilor severe ale pieței este ceva obișnuit”, a declarat Marc Zabicki, director de investiții și director de cercetare la LPL Financial. ”Înțelegem asta. Dar este cel mai important sfat pe care îl pot oferi consultanții financiari, deoarece în perioadele cu turbulențe ale pieței mulți investitori greșesc”, a continuat el.
Continuați să lucrați
„Dacă încă nu te-ai pensionat, dacă câștigi bani, nu trebuie să accesezi conturile de pensionare. A rămâne la muncă alte trei până la șase luni înseamnă să câștigi timp pentru a vedea cum se clarifică lucrurile”, a spus el.
Oamenii care vând acțiuni într-un moment de scădere a bursei în timpul pensionării anticipate, pentru a se baza pe un venit, se pot confrunta cu „sequence risk”. Astfel vor rămâne fără economii pentru pensii mai repede decât anticipau. Studiile arată că ordinea și momentul rentabilității slabe ale investițiilor pot avea un impact mare asupra duratei economiilor pentru pensii.
Luați în calcul refinanțarea creditului ipotecar
„Întrebarea cu care mă confrunt de câteva luni este dacă trebuie să refinanțez un credit ipotecare”, a spus Johnson. „În prezent, plătesc o rată ipotecară mai mică de 3%. Dar păstrarea unui acoperiș deasupra capului ne obligă să ne gândim la ceva de neconceput. Odată cu turbulențele bursei, ratele ipotecare sunt în scădere”, a afirmat Bour.
El a spus că este deja în proces de refinanțare „pentru a elibera un flux de numerar”.