Șoferii trebuie să ia în calcul mai multe aspecte atunci când se urcă la volan, deoarece pot pune în pericol atât viața lor, cât și a celorlalți participanți la trafic.
Așadar, cei care consumă băuturi alcoolice și au și permis auto trebuie să știe la cât timp după ce au băut pot urca la volan, fără a risca să fie sancționat.
Cei din domeniu spun că timpul este determinat de cât de tare este băutura și de ce cantitate ai consumat. Astfel, alcoolul poate rămâne în sânge pentru o perioadă de 24 de ore. Ca exemplu, un litru de vin se elimină din sânge între 7 și 9 ore.
Experții mai spun că 500 de mililitri de alcool de 5% se elimină repede din sânge, acesta fiind echivalentul unei beri.
Așa cum am precizat mai sus, timpul în care este băută o bere determină perioada în carer alcoolul este eliminat de sânge. Așadar, o bere este eliminată de sânge în două ore, dacă aceasta a fost băută lent, în aproximativ o oră.
Dacă berea a fost băută rapid, într-o jumătate de oră, atunci alcoolul va fi eliminat din sânge în 6 ore.
Detectarea alcoolului din corp poate varia
Un alt lucru important de știu este că alcoolul din corp poate fi detectat diferit în funcție de aparatul folosit. De exemplu, alcoolul din sânge se poate depista într-o perioadă de timp de 6-12 ore, în timp ce alcoolul din respirație se poate depista în maxim 24 de ore.
Experții spun că alcoolul din urină se poate depista în 12 sau 48 de ore, iar cel din salivă se poate depista în 48 de ore. De asemenea, alcoolul se poate detecta și în păr, până la 90 de zile.
Șoferii care consumă alcool nu ar trebui să se urce la volan
În România, condusul cu o alcoolemie de până la 0,8 la mie în sânge poate duce atât la amendă, cât și la pierderea permisului de conducere.
Cu toate acestea, dacă nivelul de alcool în sânge este mai mare de 0,8 la mie, vă confruntați cu consecințe și mai grave, cum ar fi urmărirea penală și posibilitatea unei pedepse lungi cu închisoarea.