Informație pentru toți românii care au buletin! Toată lumea trebuie să știe. Ai nevoie de aceste acte

buletin cartile de identitate carte de identitate

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Informația momentului pentru români! Cei cărora nu le place numele sau prenumele pe care îl poartă, au posibilitatea de a-l schimba. Iată de ce acte ai nevoie și care sunt condițiile.

În aprilie 2022, în Monitorul Oficial s-a publicat Legea nr. 105/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, precum și pentru abrogarea O.G. nr. 41/2003 privind dobândirea și schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice.

Astfel, potrivit legii, persoanele care își doresc să își schimbe numele de familie sau prenumele o pot face, îndeplinind anumite condiții.

Actele necesare pentru schimbarea numelui și prenumelui

Conform legii, pentru a-ți schimba numele sau prenumele ai nevoie de o cerere de schimbare a numelui, ce trebuie să fie motivată şi să fie însoţită de următoarele documente:

  • copii legalizate de pe certificatele de stare civilă ale persoanei care solicită schimbarea numelui;
  • un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de
  • schimbare a numelui, exemplar de la publicarea căruia să nu fi trecut mai mult de un an;
  • consimţământul, dat în forma autentică, al celuilalt soţ, în cazul schimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei;
  • copie de pe decizia de aprobare a autorităţii tutelare, în cazurile prevăzute de art.7;
  • cazierul judiciar şi cazierul fiscal ale solicitantului;
  • taxă pentru verificarea şi avizarea dosarului în vederea transcrierii actelor de stare civilă procurate în străinătate în valoare de 50 lei;
  • orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale.

De asemenea, „actele de naștere, de căsătorie și de deces se întocmesc în registre de stare civilă, în două exemplare, ambele originale, și se completează manual, cu cerneală specială de culoare neagră.

Înregistrarea actelor și faptelor de stare civilă și înscrierea mențiunilor se fac la cerere, pe baza declarației solicitantului, sau din oficiu, în condițiile prevăzute de prezenta lege. Numele de familie și prenumele se scriu așa cum rezultă din actele de identitate, din certificatele de stare civilă și din alte înscrisuri prezentate de solicitant sau primite de la autoritățile prevăzute de lege.

Întocmirea actelor de stare civilă, precum și înscrierea mențiunilor se fac în limba română, folosindu-se alfabetul latin extins

În lipsa acordului părinților cu privire la numele de familie, instanța de tutelă hotărăște și comunică de îndată hotărârea rămasă definitivă serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, primăriei unității administrativ-teritoriale care a înregistrat actul de naștere.”, se mai arată în lege.

Când poți să îți schimbi numele sau prenumele?

Este important de menționat că nu oricine și din orice motiv își poate schimba numele. Totodată, nu îți poți alge orice nume vrei. Acesta nu trebuie să fie unul ridicol sau care nu respectă moralitatea.

Potrivit OG nr 41/2003, printre motivele care au determinat o persoană să dorească să aibă alt nume pot fi: o eroare a autorităților referitoare la notarea numelui pe actul de identitate, numele este unul indecent sau nepotrivit unui om, când numele are mai multe cuvinte, pentru profesie, în cazul căsătoriei sau în cazul unui divorț pentru revenirea la numele anterior.

De asemenea, un copil care a fost adoptat își poate schimba numele familiei originare cu cel al familiei în care a fost adoptat.

„În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr.41/2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 323/2003, cererea de schimbare a numelui de familie şi/sau prenumelui pe cale administrativă se depune la primăria locului de domiciliu, pentru cetăţenii români sau apatrizii cu domiciliul în România ori la primăria ultimului loc de domiciliu avut în ţară, pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate.”, transmite Direcția pentru Evidența Persoanelor.