Acum, se poate afla online istoricul unei mașini înmatriculate în România, dar și avariile suferite de aceasta în timp, cu ajutorul unei aplicații gestionate de Registrul Auto Român (RAR). Aceste informații pot fi foarte utile în cazul în care doriți să cumpărați o mașină la mâna a doua.
Cum se utilizează aplicația Istoric Vehicul
Cumpărătorii de mașini la mâna a doua pot afla gratuit istoricul automobilelor care îi interesează prin aplicația Istoric Vehicul, disponibilă pe site-ul RAR. Mai mult, cei interesați pot afla și ce avarii a suferit aceasta de-a lungul timpului. Datele despre daunele mașinii sunt preluate de la firmele de asigurări și acoperă majoritatea mașinilor înmatriculate în țara noastră.
Dacă aflarea istoricului mașinii este gratuită, pentru aflarea avariilor suferite de automobil, va trebui să plătiți online suma de 35 de lei.
Pentru a afla mai multe despre o mașină, trebuie să accesați secțiunea Istoric Vehicul de pe site-ul RAR, și să furnizați o adresă de mail și seria de caroserie sau de șasiu a mașinii. După aceea, pe adresa de mail furnizată veți primi un cod de confirmare, care va trebui introdus în aplicație. Tot pe adresa de mail veți primi ulterior raportul privind istoricul mașinii.
Datele despre istoricul unei mașini includ:
- activităţile derulate la RAR şi numărul de kilometri înregistraţi în bordul maşinii (kilometri regăsiţi în baza de date a RAR sau a staţiilor de ITP autorizate);
- existenţa/ valabilitatea cărţii de identitate a vehiculului;
- câteva date tehnice şi de identificare;
- norma de poluare;
- valabilitatea inspecției tehnice periodice.
Ce se întâmplă dacă mașina prezintă avarii?
În cazul în care mașina respectivă figurează cu daune în baza de date RAR, aplicația va semnaliza acest lucru și se va putea marge la pasul următor, respectiv obținerea unor detalii despre daunele suferite de mașină. Astfel, după plata online a sumei de 35 de lei, se vor primi (tot prin e-mail) informații legate de daunele suferite de mașină precum:
- zona în care au fost avarii, inclusiv poziţionarea acestora pe un vehicul – machetă;
intervalul valorii devizului de reparaţie; - intervalul în care se încadrează numărul de kilometri înregistrat la data întocmirii devizului;
- dacă a fost o daună majoră din punct de vedere economic;
- dacă au fost afectate principalele elemente de siguranţă sau din structura de rezistenţă.