Care sunt condițiile pe care trebuie să le respecte toți cei care vor să obțină permisul auto?
Dacă doriți să vă înscrieți la școala de șoferi în curând, vă reamintim că prețul pentru categoria B diferă în funcție de mai multe criterii, printre care: școlile auto avizate disponibile pe piață, cutia de viteze a mașinii (automată/manuală) și modelul mașinii.
De exemplu, pentru o mașină care are cutie automată, prețurile variază între 2.300 de lei și 2.900 de lei, iar pentru o mașină care are cutie manuală, prețurile sunt suprinse între 1.800 de lei și 2.400 de lei
În plus, în prețul școlii auto poate fi inclus și costul pentru avizul psihologic, iar în afara de asta, cursanții trebuie să mai plătească taxa de închiriere auto, care valorează 250 de lei.
De ce acte avem nevoie pentru dosarul de înscriere la școala de șoferi?
Dacă banii nu reprezintă o problemă pentru dumneavoastră și sunt gata să începeți școala de șoferi, nu uitați că pentru a vă înscrie trebuie să întocmiți un dosar care să cuprindă următoarele acte:
- cartea de identitate, în original și în copie;
- cererea de înscriere la examen (se obține de la școala de șoferi;
- certificatul de cazier judiciar în original în termen de valabilitate (șase luni de la data emiterii);
- aviz psihologic;
- adeverință de la medicul de familie cu mențiunea „Apt pentru școală de șoferi”;
- fișa de școlarizare – valabilă un an de zile de la data absolvirii cursurilor (emisă de şcoala de conducători auto în cadrul căreia persoana a absolvit cursurile de pregătire teoretică şi practică);
În ce constă examenul auto?
Vă reamintim că examenul auto constă într-o probă teoretică și o probă practică.
Proba teoretică constă într-un examen scris, un chestionar pe calculator care cuprinde 26 de întrebări cu câte trei variante de răspuns. O întrebare poate avea mai multe variante de răspuns corecte. Testul grilă durează 30 de minute. Pentru a-l promova, trebuie să răspundeți corect la cel puțin 22 de întrebări. Atenție! După cinci răspunsuri greșite, proba teoretică se oprește automat!
După ce ați reușit să promovați proba teoretică, trebuie să vă programați la proba practică, adică examinarea practică a aptitudinilor voastre de șofer. Potrivit precizărilor Ordinului Ministerului Administrației și Internelor nr 268/2010, examenul practic este susținut cu un examinator atestat de către DRPCIV și durează minim 25 de minute.
În timpul probei practice, va trebui să realizați manevre practice de conducere a autovehiculului, indicate de către examinator. Fiecare greșeală pe care o faceți se taxează cu un anumit număr de puncte. În momentul în care se adună 21 de puncte de penalizare, înseamnă că ați picat traseul.