Horia Constantinescu, preşedintele ANPC, îi sfătuieşte pe românii care au rate la bănci să ceară recalcularea ratelor, pentru ca totul să revină în zona discutată iniţial între clienţi şi instituţiile bancare.

Clienţii şi băncile trebuie să vină la masa negocierilor şi să recalculeze ratele

Declaraţiile şefului ANPC vin în contextul în care Autoritatea a amendat recent 19 bănci din cauza modului în care calculează ratele creditelor contractate de persoanele fizice, fiind acuzate de „practici comerciale înşelătoare”.

„Ratele românilor trebuie rediscutate, în opinia mea, cu banca, pentru a se întoarce în zona în care ele au fost stabilite inițial. Iau un exemplu.

Un consumator mi-a scris că are venituri nete de 2.200 de RON și rata la bancă de 1.860, crescută de la undeva 500 de RON.

De ce nu începe banca, sau oricare dintre băncile, iată, atât de vătămate în imagine de ceea ce a spus Constantinescu, de ce nu încep să vadă – nu cumva și ei au vătămat viețile multor consumatori? Între imagine și viață hai să calibrăm puțin”, a explicat Horia Constantinescu într-un interviu acordat Digi24.

Băncile trebuie să evite creditele neperformante

Preşedintele ANPC a precizat că băncile trebuie să efectueze această recalibrare a ratelor astfel încât să evite acumularea de credite neperformante. El a adăugat că instituţia pe care o conduce va merge în control, pentru a vedea exact care este situaţia de pe această piaţă.

„Trebuie să o recalibreze. Trebuie să înțeleagă că trebuie să poarte discuții cu consumatorii legate de riscuri, pentru că altfel ratele de la aceștia vor deveni acele credite neperformante despre care băncile spun că nici nu prea au auzit despre ele…

Noi am auzit că unele dintre ele ar vinde societăților de recuperări creanțe. Dar e la nivel de zvon. Noi mai merge în piață, în control, și mai auzim lucruri”, a mai spus Horia Constantinescu.

Românii care vor credite ar trebui să dea un fel de „examen”, ca cel pentru permisul de conducere

El a mai criticat băncile care nu le prezintă clar clienţilor toate riscurile aferente unui credit. Pe de altă parte, românii ar trebui să completeze un chestionar de cunoştinţe financiare înainte de a ajunge să ia un credit bancar, consideră şeful ANPC, similar cum trebuie să dea un examen atunci când vor să obţină un permis de conducere.

Horia Constantinescu le-a mai transmis clienţilor că ratele la bancă trebuie plătite în continuare, indiferent de neregulile şi problemele depistate de ANPC.

„Trebuie să ajungă la bancă și indiferent de ce le spun, de tipul: «nu ne interesează» sau de tipul: «vom contesta procesul» să se gândească că ceea ce s-a constatat va avea cu siguranță consecințe.

Noi analizăm acum cele 200 de informări primite pe adresa de mail pe care noi am pus-o la dispoziția consumatorilor despre situațiile de care tot vorbim. Ce s-a întâmplat cu evoluția ratelor”, a mai afirmat preşedintele ANPC.