Prin HG 130/2023 s-a stabilit ce tip de dovadă înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează în două cazuri ce duc la reținerea, de către polițiști, a permisului auto, introduse acum aproximativ un an, prin OG 1/2022.
Este vorba despre suspendarea dreptului de a conduce în cazul nerespectării regulilor privind prioritatea de trecere sau depășirea, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale și în cazul circulației nejustificate a mașinilor pe banda de urgență a autostrăzilor.
Cum se eliberează dovada înlocuitoare a permisului auto
Astfel, HG 130/2023 stabilește că dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează cu drept de circulație pentru o perioadă de 15 zile.
„La articolul 190, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:(1^1) În situațiile prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. g) și h) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează cu drept de circulație pentru o perioadă de 15 zile.”, se arată în lege.
Dacă cea de-a doua faptă este una dintre cele prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, polițistul rutier eliberează titularului permisului o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
Amenzi de până la 2900 de lei
Pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere sau depășirea, dacă asta generează un accident rutier fără victime, sau pentru circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor, sancțiunea constă în amendă din clasa a IV-a de sancțiuni și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile.
Astfel, șoferii care nu respectă regulile pot primi până la 20 puncte-amendă, ceea ce înseamnă amenzi între 1.305 și 2.900 de lei.
Permisul de conducere retras se păstrează la sediul structurii de poliție din care face parte polițistul rutier care a dispus retragerea până la expirarea perioadei pentru care a fost dispusă măsura tehnico-administrativă.
Permisul de conducere poate fi restituit, la cererea titularului, după expirarea perioadei pentru care a fost dispusă măsura tehnico-administrativă și până la expedierea acestuia la serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost dispusă măsura tehnico-administrativă,