Mulți șoferi nu dau foarte mare importanță acestui detaliu, însă anul trecut, Codul Rutier s-a schimbat. Astfel, cei care nu respectă această regulă riscă să primească amenzi destul de usturătoare.
În 2022, s-a decis că dacă șoferii nu mențin curate geamurile vehiculelor cu care circulă, riscă să fie opriți de polițiști și să primească o amendă ce ajunge la 1.160 de lei.
Această regulă îi vizează pe șoferii care nu își curăță zăpada de pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale ale mașinii, pentru că acest lucru afectează vizibilitatea. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, se vor înregistra ninsori abundente și viscol în aproape toată țara în aceste zile.
Geamurile mașinii trebuie menținute curate în permanență
Potrivit Codului Rutier, începând cu anul 2022,“nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului” reprezintă contravenție și poate fi sancționată de către polițiști cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni (de la șase la opt puncte-amendă), respectiv cuprinsă între 870 și 1.160 de lei.
Deși legislația în vigoare nu precizează clar situațiile în care puteți primi astfel de amenzi, necurățarea completă a zăpezii depuse pe geamuri afectează serios vizibilitatea, iar acest lucru este sancționat. De asemenea, mai puteți fi amendați dacă pe timp de noapte sau de zi, în condiții de ceață, ninsoare abundentă sau ploaie torențială, circulați fără lumini sau fără semnalizare corespunzătoare.
Plăcuțele de înmatriculare trebuie, de asemenea, curățate
Trebuie menționat că în această perioadă, nu numai geamurile trebuie curățate, ci și plăcuțele de înmatriculare. Conform Codului rutier, și conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață sau zăpadă de natura a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare poate fi sancționată de polițiști.
Amenzile în acest caz sunt însă mai mici, fiind prevăzute în clasa I de sancțiuni (două sau trei puncte-amendă), adică de 290 sau 435 de lei.
Vă reamintim că aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale ale mașinii, care restrâng sau estompează vizibilitatea, pot fi, de asemenea, sancționate de polițiștii rutieri, cu amenzi de până la 2.900 de lei.
Un alt amănunt extrem de important este că la conducerea unui autovehicul pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, acesta trebuie să fie dotat cu anvelope de iarnă. Încălcarea acestei reguli poate aduce șoferilor amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.