Informație pentru toți șoferii: E obligatoriu în România! Legea a fost adoptată

șofer, pemis auto, permis de conducere, carnet de șofer, carnet auto, amendă

SURSA FOTO: Dreamstime

A devenit obligatoriu în România! Proiectul de lege a fost adoptat deja de Camera Deputaţilor. Șoferii sunt direct vizați. Iată ce obligații noi au de respectat, conform legii.

Șoferii sunt obligați să folosească, în timpul zilei, luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă pe drumurile naţionale

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege care completează Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, fiind stabilită obligaţia de a fi folosite, în timpul zilei, luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă şi pe drumurile naţionale, nu doar pe drumurile naţionale europene.

Potrivit proiectului de lege, „în circulaţia pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere sunt obligaţi să folosească şi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă.”

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege în calitate de for decizional, iar acum merge spre promulgare.

Șoferii sunt obligați să mențină permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului

Ba mai mult, potrivit unei schimbări a Codului Rutier implementată în 2022, şoferii care nu respectă obligaţia de a „menţine permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului” riscă să fie sancționați cu o amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni.

Concret, având în vedere perioada cu ninsori, şoferii care nu-şi curăţă parbrizul, luneta şi geamurile laterale de zăpadă pot risca să fie opriţi de poliţişti şi să fie sancţionaţi.

Valoarea punctului de amendă de 145 de lei este valabilă până la data de 31 decembrie 2023 în lipsa altor modificări exprese. Valoarea de 145 de lei este valabilă de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei.

În România, există cinci clase de amendă

Vă amintim că în România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Amenda maximă pentru persoane fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 2.900 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncta de penalizare) este de 14.500 de lei.

Clasele de sancţiuni sunt următoarele:

clasa I: 2/3 puncte-amendă;
clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.