Informaţie privind aceste pensii din România! S-a decis în justiţie. Verdictul a venit chiar acum

Sursă: Dreamstime

Informație cheie despre o anumită pensie. Curtea Constituțională a României a luat decizia și a declarat neconstituțională o prevedere din Codul Penal. Despre ce este vorba?

CCR a declarat neconstituțională o prevedere din Codul Penal. Este vorba de pensia de întreținere și neplata acesteia. Judecătorii au decis că este neconstituţională soluţia legislativă din Codul penal care nu incriminează neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite prin act notarial.

Astfel, într-un comunicat al CCR se arată că judecătorii au admis, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate. Ei au constatat că este neconstituţională soluţia legislativă cuprinsă în art.378 alin.(1) lit.c) din Codul penal, care nu incriminează neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite prin act notarial.

Decizia luată de CCR

Textul în vigoare incriminează doar „neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească”.

În esenţă, Curtea a constatat o necorelare legislativă având relevanţă constituţională din perspectiva respectării dispoziţiilor art.1 alin.(5) din Constituţie, în dimensiunea sa referitoare la calitatea legii, între dispoziţiile art.378 alin.(1) lit.c) din Codul penal şi cele ale art.375 alin.(2) din Codul civil, în condiţiile în care actualul Cod penal, intrat în vigoare la 1 februarie 2014, constituie act normativ ulterior consacrării legislative a divorţului prin acordul soţilor în procedură notarială, în ipoteza în care există copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi – prin Codul civil, care a intrat în vigoare în anul 2011.

Judecătorii au constatat lipsa de claritate

„Curtea a constatat că această necorelare între acte normative în vigoare determină lipsă de claritate, precizie şi previzibilitate a normei penale criticate contrar principiului legalităţii incriminării, prevăzut la art.1 din Codul penal şi la art.7 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, şi, în consecinţă, dispoziţiilor art.1 alin.(5) din Constituţie, care se referă la calitatea legii”, se precizează în comunicat.

Totodată, arată sursa citată, Curtea a constatat că norma penală criticată este contrară dispoziţiilor art.16 alin.(1) din Constituţie privind egalitatea în drepturi prin raportare la prevederile constituţionale ale art.49 alin.(1) referitoare la protecţia copiilor şi a tinerilor.

„În cauză, Curtea a constatat aplicabilitatea tezei referitoare la interzicerea discriminării din cuprinsul art.16 alin.(1) din Constituţie, având în vedere că norma incriminatoare exclude de la protecţia, prin mijloace de drept penal, persoanele îndreptăţite la pensia de întreţinere stabilită prin convenţie autentificată, încheiată în procedura notarială de divorţ”, mai precizează CCR.

Pensia de întreținere se plătește în rate periodice, la termenele convenite de părţi sau, în lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotărâre judecătorească.