Informația momentului vine chiar acum din Rusia. Apar noi detalii despre situația de la combinatul Azovstal din Mariupol. Potrivit ultimelor informații venite de la Ministerul rus al Apărării, de luni și până miercuri, în total 959 de militari ucraineni, s-au predat.
Sursa citată precizează că aceștia erau baricadaţi în tunelurile combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, în sud-estul Ucrainei, scrie AFP.
Totodată, autoritățile ruse adaugă că 694 de combatanți au fost luați prizonieri, iar dintre aceștia 29 erau răniți.
„În cursul ultimelor 24 de ore, 694 de combatanţi, între care 29 de răniţi, au fost luaţi prizonieri. Din 16 mai, 959 de combatanţi, între care 80 de răniţi, s-au predat”, a indicat ministerul într-un comunicat.
Ce se va întâmpla cu prizonierii ucraineni?
Sursa citată mai precizează și că 51 dintre cei răniţi au fost spitalizaţi la Novoazovsk, localitate aflată sub controlul forţelor ruse şi al aliaţilor lor separatişti din Doneţk.
Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării nu a oferit niciun indiciu referitor la soarta pe care o rezervă acestor prizonieri. În tot acest timp în schimb, autorităţile ruse au declarat în mod repetat că nu-i consideră pe unii dintre aceştia drept soldaţi, ci combatanţi neonazişti.
Menționăm faptul că militarii ucraineni care s-au retras în galeriile subterane ale imensei oţelării Azovstal din Mariupol au devenit un simbol internaţional al rezistenţei ucrainene în faţa ofensivei ruse lansată la 24 februarie.
În ceea ce privește situația din Mariupol, orașul a fost practic distrus în urma bombardamentelor ruseşti. Spre deosebire de alte zone din Ucraina, acest oraș a fost o prioritate pentru Rusia, în condițiile în care el asigură un coridor terestru între regiunile separatiste din Donbas şi peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
De cealaltă parte, autorităţile de la Kiev au în plan să organizeze un schimb de prizonieri de război.
Omul lui Zelenski, despre situația soldaților din Mariupol
Amintim faptul că și consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a vorbit marți despre situația soldaților de la Azovstal. El a declarat că rezistența de 82 de zile în fața Rusia a combatanților care au apărat orașul Mariupol a schimbat complet cursul războiului cu Rusia.
Totodată, el a mai vorbit și despre importanța luptelor ce se desfășoară în jurul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, el reprezentând un ultim bastion al apărării ucrainene, orașul fiind sub asediu de mai bine de două săptămâni, aflându-se într-o continuă stare de alertă din cauza bombardamentelor rusești.
„Pentru că Mariupol a ţinut pe loc forţele Federaţiei Ruse timp de 82 de zile, operaţiunea pentru capturarea estului şi sudului (Ucrainei) a fost oprită. Aceasta a schimbat cursul războiului”, a subliniat Podoliak.