În cursul zilei de joi, liderii UE s-au reunit în Consiliul European. Pe agenda discuțiilor s-au numărat și situația epidemiologică în contextul răspândirii variantei Omicron a SARS-CoV-2, vaccinarea, dar și certificatul verde.
Prezent la discuții a fost și președintele Klaus Iohannis, anunță Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, oficialii europeni au vorbit și despre prețurile la energie, gaze, securitate, dar și apărare.
„Subiectele abordate de liderii europeni în cadrul Consiliului European au vizat pandemia de COVID-19, gestionarea situațiilor de criză și reziliența față de acestea, prețurile la energie, securitate și apărare, aspectele externe ale migrației și relațiile externe ale Uniunii Europene, cu accent pe situația de la granițele cu Ucraina și cu Belarus, precum și pregătirea Summitului UE – Uniunea Africană din februarie 2022.
În ceea ce privește situația pandemiei de coronavirus, liderii UE au vorbit despre noua variantă Omicron care generează îngrijorări la nivel înalt, dar și despre certificatul verde.
Astfel, aceștia au subliniat importanța eforturilor de coordonare la nivelul Uniunii pentru a răspunde evoluțiilor legate de pandemie, pe baza datelor științifice disponibile și a unor criterii obiective, care să nu submineze funcționarea Pieței Unice sau să nu pericliteze libera circulație în interiorul Uniunii.
Un alt subiect abordat a fost importanța celei de a treia doze de vaccin, inclusiv administarea ei de urgență.
Cât va fi valabil certificatul verde
Referitor la certificatul verde, liderii UE au susținut o abordare coordonată pentru stabilirea perioadei de valabilitate a certificatului digital al UE privind COVID-19.
Mai exact, aceștia își doresc ca documentul să fie valabil în toate țările UE pe aceași perioadă de timp, în contextul în care unele țări prevăd o valabilitate de un an, pe când altele o valabilitate mai mică.
Referitor la prețurile la energie, gaze, dar și apărare, liderii europeni au anunțat că urmează să monitorizeze cu atenție evoluțiile pe piața energiei, iar Consiliul European va reveni asupra acestora.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat preocuparea față de nivelul ridicat al prețurilor la energie și a evidențiat impactul semnificativ al acestora asupra consumatorilor vulnerabili și a mediului de afaceri, mai ales în contextul redresării economice, dar și al sezonului rece.
Totodată, șeful statului a venit și cu o solicitare. Acesta cere Comisiei Europene să finalizeze evaluarea privind cauzele creșterii prețurilor la energie. El a mai subliniat și faptul că, pe termen mediu, este nevoie de o analiză atentă a modului de îmbunătățire a cadrului legislativ al pieței de energie, astfel încât consumatorii să plătească un preț corect pentru energie.