La începutul lunii aprilie, Vladimir Putin l-a numit pe Aleksandr Dvornikov, un general cu experiență de teren în conflictul din Siria, pentru a conduce războiul din Ucraina, după eșecul înregistrat în bătălia pentru Kiev.

Dar, potrivit New York Times, generalul Dvornikov nu ar mai fi fost văzut de mai bine de două săptămâni. Acest lucru i-a determinat pe unii oficiali americani să speculeze că Dvornikov ar fi fost eliberat din funcție, informează BusinessInsider.

NYTimes a citat mai mulți oficiali americani care au spus că, înainte de numirea lui Dvornikov, generalii ruși ar fi mers la război în Ucraina, fără să aibă un comandant pe câmpul de luptă.

Desemnarea lui Dvornikov în postul de comandant al teatrului de operațiuni în campania militară rusă din Ucraina a fost menită să schimbe asta. Unul din obiectivele principale ale lui Dvornikov a fost îmbunătățirea coordonării dintre unitățile din Ucraina, a relatat anterior BBC, citând oficiali occidentali. Numirea unui comandant al ostilităților din Ucraina „arată că Rusia recunoaște că lucrurile merg extrem de prost și că trebuie să facă ceva diferit”, afirma un oficial european citat de CNN.

Semnul nemulțumirii lui Putin

Numirea unui singur comandant pentru a supraveghea „operațiunea specială” a fost interpretată ca un semn al nemulțumirii lui Putin față de ofițerii din prima linie. Veteran al războiului sirian, generalul pare să fi folosit același manual care i-a permis aliatului Rusiei, Bashar al-Assad, să preia controlul asupra orașelor siriene bombardate, controlate de rebeli, indiferent de pierderile de vieți omenești în rândul civililor.

Dvornikov a fost supranumit „Măcelarul din Siria” pentru rolul său în bombardamentele rusești din această țară. Cât timp s-a aflat la comandă în Siria, din septembrie 2015 până în iunie 2016, Rusia a furnizat sprijin aerian trupelor regimului Assad în timp ce acestea asediau estul orașului Alep, controlat de rebeli.

Dvornikov a aplicat acceași strategie ca în Siria

Generalul Dvornikov este adeptul tacticii „pământului pârjolit”. Sub comanda sa, forțele rusești din Siria au fost acuzate că au bombardat cartiere civile, au vizat spitale și au recurs la diverse tactici controversate pentru a încerca să nimicească mișcarea rebelă.

După desemnarea sa ca șef al operațiunilor din Ucraina, teritoriile din regiunea Donbas au fost bombardate masiv, ca parte a noii ofensive a Rusiei, un singur oraș fiind lovit de „200 de ori pe oră”, potrivit oficialilor ucraineni.

Eforturile sale nu au dat încă rezultate semnificative

Cu toate acestea, se pare că eforturile lui Dvornikov nu au dat încă rezultate semnificative.
Săptămâna trecută, un oficial american a declarat că, de la declanșarea războiului, Rusia a pierdut aproximativ 1.000 de tancuri, un număr substanțial de oameni, mijloace de luptă și avioane.

Invazia Rusiei a continuat să se împotmolească și sub comanda lui Dvornikov, deoarece liderii de la Kremlin „nu au reușit să schimbe caracterul armatei ruse”, a declarat pentru ziarul american Frederick W. Kagan, directorul Critical Threats Project de la American Enterprise Institute.

Unitățile terestre ale Rusiei nu sunt antrenate să ia propriile decizii în luptă, în vreme ce forțele aeriene nu rămân în spațiul aerian ucrainean pentru a obține superioritatea aeriană, a subliniat NY Times.