În cel mai recent mesaj dat cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos, președintele Zelenski a sugerat că nu mai este atât de dornic să se întâlnească cu Vladimir Putin. Afirmând că ”trebuie să existe sancțiuni fără precedent pentru acest război”, liderul de la Kiev a părut lipsit de speranță în ceea ce privește posibile viitoare discuții diplomatice cu președintele rus, scrie Axios.
Zelenski a afirmse, în repetate rânduri, că dorește să se întâlnească cu Putin. Dar în apelul video adresat liderilor prezenți la FEM de la Davos, Zelensky a spus că devine „din ce în ce mai dificil” să organizeze întâlniri la nivel înalt cu Rusia, pe măsură ce războiul se prelungește, iar Vladimir Putin comite din ce în ce mai multe atrocități.
”Este greu pentru că există o linie care cu greu poate fi trecută, după Bucea, Irpin, Mariupol și alte orașe”, a spus Zelenski, referindu-se la masacrele comise de soldații ruși asupra civililor ucraineni.
Kievul a schimbat tonul
„Nu putem evita o întâlnire cu președintele Federației Ruse, dar după atrocitățile comise nu pot fi entuziasmat de o astfel de întâlnire sau de întâlniri cu intermediari”, a afirmat președintele Zelenski
Axios notează că, în ultima perioadă, înalți oficiali din administrația și din armata lui Zelenski au părut mai agresivi și mai puțin dispuși să cedeze Rusiei în cadrul negocierilor. Încrederea lor a devenit mai mare, pe măsură ce forțele Ucrainei obțin victorii pe câmpul de luptă.
Principalul negociator al lui Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat agenției Reuters că Ucraina nu trebuie să facă Rusiei nicio concesie: „Forțele (rusești) trebuie să părăsească țara și după aceea, va fi posibilă reluarea procesului de pace”, a spus el.
”Exclusiv prin forță”
Șeful serviciul ucrainean de informații militare, generalul Kirillo Budanov, a mers și mai departe, declarând pentru Wall Street Journal că„Rusia va pierde în cele din urmă, iar Ucraina își va recupera toate teritoriile pierdute temporar. O va face prin forță, exclusiv prin forță, pentru că nu există altă cale”.
Aceste amenințări nevoalate vizează inclusiv recuperarea peninsulei Crimeea, o mișcare pe care mulți oficiali americani și europeni o consideră nerealistă și potențial periculoasă, deoarece un Putin disperat ar putea recurge la măsuri și mai extreme.
Rugat să comenteze aceste afirmații, privind faptul că Ucraina își va recupera toate teritoriile „exclusiv prin forță”, Zelenski a părut că nu este de acord. El a lăudat „spiritul” și „încrederea” pe care o are în Budanov ca lider militar, dar a recunoscut că o astfel de abordare ar putea duce la „sute de mii” de victime: „Prețul contează. Totul are un preț”, a spus el.
Politico a scris zilele trecute că liderii Germaniei, Franței și Italiei sunt îngrijorați de implicațiile unei înfrângeri totale a Rusiei – o umilire care ar putea destabiliza un regim imprevizibil care deține arme nucleare.
Zelenski nu poate ajunge singur la un acord de pace
Zelenski crede că Occidentul nu ar trebui să-și bazeze deciziile de a apăra Ucraina pe teama unei agresiuni a Rusiei; dar nici nu este dispus să spună că va încerca să recupereze Crimeea cu forța. El a sugerat într-un interviu acordat în luna martie că ar fi de acrod cu neutralitatea şi cu renunţarea la aderarea la NATO în schimbul unor garanţii puternice de securitate.
Dar, după cum subliniază Axios, Zelenski nu poate ajunge singur la un acord de pace. Are nevoie de Putin și de sprijin politic în Ucraina, unde e puțin probabil ca membrii parlamentului să ratifice un tratat care să ofere concesii teritoriale.
Cu cât războiul durează mai mult și cu cât rușii se dedau la mai multe atrocități, cu atât mulți ucraineni pot deveni mai îndârjiți în fața ideii de a ceda orice bucată de pământ lui Putin.
Zelenski pare însă înclinat spre o negociere. „Diplomația duce la pace și pacea este de dorit pentru fiecare ființă umană”, a spus președintele ucrainean. Dar mesajul său a lăsat să se înțeleagă că această cale se îngustează cu cât trece timpul și cu cât numărul victimelor crește.