Experții au lansat avertismente sumbre în ceea ce privește sistemul de pensii din România. Se pare că există deja un dezechilibru semnificativ între numărul de angajați și numărul de pensionari. Acest lucru ar putea pericol capacitatea de a plăti pensiile în viitor.
Sistemul de pensii s-ar putea prăbuși
Numărul românilor care se pensionează este în crește. La polul opus, numărul persoanelor active pe piața muncii scade, fenomen ce amplifică riscul ca sistemul de pensii să nu mai aibă suficiente resurse.
Potrivit specialiștilor, peste aproximativ șapte ani, unul din trei români va avea peste 65 de ani, adică va fi deja la pensie. Astfel, populația vârstnică este în crește, în timp ce capacitatea de muncă scade, ceea ce va afecta sistemul de pensii din viitor.
Pentru a diminua acest fenomen, guvernul ar trebui să ia măsuri urgente care să vizeze creșterea numărului de angajați, stimularea economiei și asigurarea unui sistem de pensii sustenabil în fața creșterii populației vârstnice.
De exemplu, un român care câștigă în prezent 4.000 lei pe lună și se apropie de vârsta de pensionare, riscă să încaseze la pensie doar 1.200 lei lunar, din cauza deficitului din sistem. Această sumă este cu mult sub nivelul necesar pentru a asigura o viață decentă.
Tinerii nu sunt încurajați să rămână şi să muncească în ţară
Dragoș Pîslaru, președintele Comisiei pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale (EMPL) din Parlamentul European, a declarat că dacă România nu adoptă o politică de sprijinire cu prioritate a tinerilor, în câțiva ani, nu va mai avea cine să plătească pensiile.
“Problema tinerilor în România este una structurală. Nouă ne pleacă tineri din țară, din ce în ce mai mulți. Dacă întrebi în licee câți dintre elevi vor să rămână în țară, deja rata de răspuns este îngrijorătoare. (…)
Dacă noi, în România, n-o să ne adoptăm o politică de prioritizare a tinerilor și de a oferi oportunități, de a investi efectiv în tineri și în copii, aș adăuga eu, vom avea într-adevăr o problemă, că peste câțiva ani de zile n-o să mai avem cine să ne plătească pensiile.
Peste câțiva ani de zile vom constata că problemele tinerilor care simt că nu sunt ajutați de nimeni devin, de fapt, reacții antisistem și se încurajează zona extremismului naționalist.”, a declarat acesta pentru Pro TV.