Se apropie sfârșitul lui Vladimir Putin? Generalul Cristian Barbu a explicat, vineri, care sunt motivele care îl determină pe președintele Rusiei să nu accepte planul de pace propus de China pentru a se încheia războiul din Ucraina.
Vladimir Putin poate să își piardă funcția de președinte al Rusiei
Vineri, 24 martie 2023, generalul Cristian Barbu a vorbit despre alianța dintre Moscova și Beijing și despre planul de pace propus de China pentru a se încheia războiul din Ucraina.
Din punctul lui de vedere, președintele Chinei, Xi Jinping, nu dorește să arate în mod fățiș că îl ajută pe Vladimir Putin, iar prin acel plan de pace el a vrut doar „să testeze piața”. Potrivit spuselor sale, președintele Rusiei a refuzat acel plan de pace pentru că îl pune într-o dificultate extraordinară și poate să își piardă poziția de lider de stat.
„Părerea mea este că Xi Jinping îl ajută pe Vladimir Putin, dar nu are niciun interes să o arate în mod fățiș. De ce? Cred că a greșit cumva cu planul de pace. Xi Jinping, prin planul de pace, nu a făcut altceva decât să testeze piața, dar cumva, a fost un dezavantaj pentru Vladimir Putin. A trebuit cumva, în mod public, să-l refuze.
Ați văzut că Vladimir Putin a refuzat planul de pace. A spus că acum nu este momentul și că discutăm altă dată. De ce? Pentru că un plan de pace, acum, îl pune într-o dificultate extraordinară și poate să-și piardă poziția de lider al Rusiei”, a explicat generalul Cristian Barbu în cadrul podcastului „Ce se întâmplă” de pe canalul de Youtube „DCNews RO”.
China vrea să colaboreze cu Europa pentru a se încheia războiul din Ucraina
Declarația sa a fost făcută la o zi distanță după ce Wang Yi, directorul biroului Comisiei pentru Afaceri Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, a anunțat că țara sa și Europa ar trebui să ajungă la un „consens strategic” cu privire la o rezolvare politică a războiului în Ucraina.
În cadrul unei discuții avute cu Emmanuel Bonne, consilierul diplomatic al preşedintelui Franței, Wang Yi a subliniat că „reluarea discuţiilor de pace şi o soluţie politică la ‘criză’ ar trebui să facă parte din acest consens”. Wang Yi a spus, totodată, că vizita oficială a președintelui Chinei la Moscova „a fost o vizită importantă între doi mari vecini şi o călătorie nu doar de cooperare, ci şi de pace”, a transmis, joi, Ministerul Afacerilor Externe din China ăntr-un comunicat de presă, citat de Xinhua News Agency.
Wang Yi a explicat că Xi Jinping și Vladimir Putin „au ajuns la o serie de înţelegeri privind extinderea cooperării bilaterale şi şi-au reafirmat angajamentul de a adera la multilateralism” și s-au pronunţat pentru „mai multă democraţie în relaţiile internaţionale”. Guvernul de la Beijing „continuă să-şi menţină poziţia de bază privind promovarea unor discuţii de pace” în Ucraina, a adăugat el.
La rândul său, Emmanuel Bonne şi-a exprimat „aprecierea pentru rolul pozitiv al Chinei în promovarea discuţiilor de pace” şi a asigurat că Franţa „este pregătită să depună eforturi comune cu China pentru a impulsiona o încetare a focului şi pentru găsirea unei soluţii paşnice” în Ucraina.