Alte informaţii ar sugera că acesta este în comă în spital. „Medicul chinez Li Wenliang, care s-a confruntat cu autorităţile pentru că a lansat un avertisment precoce cu privire la epidemia provocată de noul coronavirus şi care s-a infectat, se afla în stare critică vineri, a anunţat Spitalul Central din Wuhan dezminţind informaţiile din presă privind moartea acestuia”, relatează ctvnews.
„În lupta împotriva epidemiei de pneumonie cu noul coronavirus, Li Wenliang, un oftalmolog al spitalului nostru, a fost din păcate infectat. În prezent este în stare critică şi încercăm tot posibilul să-l salvăm”, a spus spitalul în timpul unui eveniment social.

La sfârşitul lunii decembrie anul trecut, doctorul de 34 de ani din Wuha, le-a spus prietenilor săi pe un forum online să își avertizeze discret cunoscuții în privinţa unei posibil epidemii. După cum aminteşte CNN, la câteva ore, mesajul său s-a viralizat pe internet, iar numele lui nu a fost șters din mesaj.

„Când am văzut mesajul circulând online mi-am dat seama că lucrurile au scăpat de sub control și că probabil voi fi pedepsit”, a povestit acesta. Ceea ce doctorul Li nu știa atunci, era că boala descoperită, era un virus cu totul nou, care va lua amploare la nivel global.

La începutul anului 2020, medicul a fost convocat de poliţie după ce a încercat să avertizeze cu privire la noul coronavirus, fiind acuzat de lansarea de zvonuri false. A fost unul dintre medicii luați în colimator de poliția chineză pentru că a încercat să dezvăluie existența virusului la puțin timp de la apariția sa.

Medicul a fost spitalizat pe 12 ianuarie, după ce a luat noul virus 2019nCoV de la un pacient. „Suntem profund îndureraţi de moartea doctorului Li Wenliang. Trebuie să remarcăm cu toţii munca sa în cazul virusului 2019nCoV”, a reacţionat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

https://www.youtube.com/watch?v=K6sacgkrN7I

17 români, în carantină pe un vas de croazieră

Cel mai recent bilanţ indică faptul că 565 de oameni au murit din cauza coronavirusului și alţii 28.353 s-au infectat în China şi în alte peste 20 de ţări. Între timp, un bebeluș născut în orașul chinez Wuhan, de unde a pornit epidemia de coronavirus, a devenit cea mai tânără persoană din lume infectată, informează BBC.

Bebelușul născut pe 2 februarie a fost diagnosticat cu coronavirus la doar 30 de ore de la naștere. Mama acestuia fusese diagnosticată cu coronavirus înainte să nască, dar nu se știe încă modul de transmitere: după naștere sau când copilul era încă în pântec. Până în prezent doar câțiva copii au fost infectați cu coronavirus.

17 români sunt în carantină pe o navă de croazieră aflată în largul coastelor Japoniei. Este vorba despre doi pasageri și 15 membri ai echipajului de pe vasul „Diamond Princess”. Românii se află în carantină alături de alți aproximativ 3.700 de oameni. Ei nu au voie să părăsească nava timp de două săptămâni. Asta, după ce 10 dintre ei au fost diagnosticați cu noul tip de coronavirus apărut în China.

Scrisoare manifest a oameniilor de ştiinţă din întreaga lume

Răspândirea noului coronavirus apărut în China a determinat ca peste 80 de reviste, societăţi ştiinţifice organizaţii şi instituţii să finanţeze studii şi să ia decizia de a împărtăşi rapid şi gratuit descoperirile şi informaţiile relevante legate de această epidemie, potrivit Agerpres. Într-o declaraţie semnată de publicaţii ştiinţifice precum Nature, The Lancet, Plos, alături de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, Institutul Pasteur (Franţa) şi de Comisia Europeană se arată că noul coronavirus 2019-nCoV „reprezintă o ameninţare importantă şi urgentă pentru sănătatea mondială”.

Este motivul pentru care semnatarii se angajează să conlucreze pentru a asigura că rezultatele cercetărilor şi informaţiile relevante cu privire la această epidemie „să fie împărtăşite rapid şi în mod deschis pentru a da un răspuns public sănătăţii şi a ajuta la salvarea de vieţi”, potrivit unui comunicat publicat de revista Nature.

În acest fel, toate articolele revistelor considerate pertinente vor fi puse imediat şi în mod gratuit la dispoziţie „cel puţin pe durata epidemiei” şi vor fi comunicate imediat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Publicaţiile cele mai prestigioase, ale căror articole scrise de alţi oameni de ştiinţă sunt de obicei revizuite de proprii cercetători, au decis ca în acest caz particular articolele să fie publicate fără să mai fie supuse acestui control.

În declaraţia manifest se arată că cercetătorii vor împărtăşi datele provizorii şi cele definitive legate de orice investigaţie asupra noului coronavirus „cât mai rapid şi amplu posibil”. Semnatarii documentului asigură că îşi propun „să aplice principiile acestei declaraţii şi altor epidemii similare pe viitor, în acele cazuri în care informaţiile care sunt împărtăşite rapid şi amplu constituie un beneficiu semnificativ pentru sănătatea publică”.

Traumele medicilor se citesc pe chip, la propriu şi la figurat

Pe rețelele sociale circulă imagini care arată starea în care au ajuns medicii și asistentele din China care îi tratează pe pacienții cu coronavirus.

Imaginile arată arată medici obosiți, cu urme dureroase pe piele lăsate de măștile de protecție. Presa locală, citată de Metro, spune că medicii și asistentele din Wuhan, capitala provinciei estice Hubei și, în același timp, localitatea de unde s-a declanșat epidemia, sunt în permaneță în picioare.

Potrivit Digi24.ro, aceleași surse spun că medicii sunt epuizați și de multe ori își termină ziua de lucru adormind pe scaunele și podelele spitalului. Cei care au grijă de pacienți sunt atât de ocupați încât nu au timp să mănânce sau să meargă la toaletă.

Între timp, sunt nevoiți să poarte echipamente de protecție, pentru a nu intra în contact direct cu virusul. Așa că, pe lângă traumele emoționale create de explozia numărului de pacienți, oboseală, înfometare, medicii și asistentele suferă și traume fizice din cauză măștilor pe care sunt nevoiți să le poarte aproape în permanență.

AICI puteţi vizualiza harta actualizată în timp real a evoluţiei pandemiei cu coronavirus, cu informații LIVE referitoare la zonele efectate, la numărul cazurilor confirmate şi la decesele înregistrate, dar și la numărul celor care s-au vindecat până acum.