Proiectul Guvernului privind starea de alertă a fost modificat și în Comisia juridică a Camerei. După ce au fost operate mai multe modificări și a fost adoptată și o prevedere neconstituțională, proiectul a fost reîntors la comisie. Deputații din comisia juridică au stabilit că încălcarea prevederilor legii stării de urgenţă atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, după caz.
În raportul Comisiei Juridice, amenzile pornesc de la 500 lei şi pot ajunge până la 15.000 lei. Amenzile maxime se pot da pentru nerespectarea interdicțiilor stabilite conform art.44 alin.(4) lit.a), de a organiza mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spații deschise, ori întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise sau pentru nerespectarea de către operatori, a măsurilor stabilite potrivit art.44 alin.(4) lit.d), referitoare la restrângerea sau interzicerea transporturilor rutiere, feroviare, maritime, fluviale, aeriene sau cu metroul ori încălcarea intervalelor orare în care acestea sunt permise.
Ulterior, deputaţii din Comisia Juridică au decis să se reîntorcă în şedinţă după ce au greșit raportul de admitere în cazul legea privind starea de alertă. În lege au fost introduse mai multe sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor dispuse de autorități, însă deputații juriști au respins articolul care prevede măsurile respective. Altfel spus, deputații au stabilit pedepse pentru fapte care nu există.
Proiectul urmează să intre tot azi în plenul Camerei Deputaților, care este forul decizional, pentru dezbatere și vot final.
În plus, mai trebuie precizat că din acest moment nu se mai pot da amenzi majorate pentru că în Monitorul Oficial a apărut decizia luată de CCR în acest sens, a susținut RTV.