Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) vine în ajutorul românilor, astfel încât toate documentele să fie depuse la timp.
Facilitate privind documentele care nu sunt încă digitalizate
Agenția a anunțat vineri că toate documentele care nu sunt încă disponibile în format electronic se pot transmite prin intermediul Formularului de contact accesibil în serviciul Spațiul Privat Virtual.
Totodată, ANAF le oferă utilizatorilor și un ghid astfel încât să poate accese mai ușor serviciul. Astfel, pentru transmiterea acestor documente, se selectează categoria „Asistență și îndrumare de specialitate în domeniul fiscal”.
Totodată, ANAF mențonează și faptul că începând cu data de 1 martie, transmiterea cererilor, înscrisurilor sau a oricăror altor documente către organele fiscale de către contribuabilii/plătitorii persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, precum şi persoane fizice care desfăşoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent se face exclusiv prin intermediul Spaţiului Privat Virtual.
Pentru a evita dificultăți în transmiterea cererilor, înscrisurilor sau a oricăror altor documente către organele fiscale, ANAF menționează că Centrul Național pentru Informații Financiare a procedat la ridicarea limitei maxime a fișierelor ce pot fi atașate formularului de contact, de la 5 MB la 10 MB.
Ce trebuie să știe contribuabilii
„De asemenea, pentru a facilita transmiterea documentelor, vă rugăm să aveți în vedere următoarele: Scanarea la rezoluție maxim 300 dpi, Eliminarea automată a paginilor albe (goale), Scanarea în alb-negru, Scanarea într-un fișier format PDF, Comprimarea fișierului PDF”, a transmis ANAF.
Amintim faptul că precizările ANAF vin în contextul în care, începând cu data de 1 martie, contribuabilii care desfăşoară activităţi economice într-o formă autorizată au obligaţia să transmită cererile, înscrisurile sau orice alte documente către organele fiscale doar prin Spaţiul Privat Virtual (SPV).
Potrivit ANAF, obligaţia se aplică persoanelor juridice, asocierilor şi altor entităţi fără personalitate juridică, persoanelor fizice care desfăşoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent ca persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale.
Totodată, Agenția mențonează că în situaţia în care contribuabilii sau plătitorii nu îşi îndeplinesc obligaţia comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă a cererilor, înscrisurilor sau oricăror altor documente, iar acestea sunt depuse la organul fiscal central în format letric, acestea nu vor fi luate în considerare, urmând ca instituţia fiscală să notifice contribuabilii/plătitorii cu privire la obligativitatea comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă.