Parlamentul din Maria Britanie se află într-o situație fără precedent. Astăzi, 9 septembrie, a avut loc ședința decizională pentru Parlamentul Britanic, unde s-a discutat situația actuală cu privire la existența unui parlament, la care a participat Premierul Boris Johnson.
Guvernul condus de Boris Johnson va încerca să obțină din nou convocarea de alegeri anticipate pentru a suspenda Parlamentul la finalul ședinței de luni, 9 septembrie, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului britanic, potrivit CNN.
Premierul Boris Johnson încearcă convingerea parlamentarilor pentru a îi susține decizia de a suspenda Parlamentul, într-o nouă convocare de alegeri anticipate.
Inițiativa de suspendare a Parlamentului până pe 14 octombrie a fost aspru criticată de parlamentarii britanici, potrivit Dcnews.
Boris Johnson ar putea ajunge după gratii dacă refuză să amâne Brexit
Lordul MacDonald, procuror general al Angliei şi Ţării Galilor între 2003 şi 2008, a declarat la Sky News că Boris Johnson riscă să ajungă după gratii dacă refuză să amâne Brexit în condiţiile existenţei unei sentinţe judecătoreşti în acest sens.
„Va fi considerată sfidare a instanţei”, a pus MacDonald, „ceea ce poate duce la trimiterea persoanei respective la închisoare”. O altă variantă, potrivit fostului procuror, ar fi ca instanţa să desemneze un alt membru al cabinetului care să autorizeze amânarea Brexit.
Totuşi, lordul MacDonald crede că echipa de consilieri juridici ai lui Boris Johnson ar putea găsi o portiţă pentru a evita amânarea Brexit.
Opoziţia pregăteşte o acţiune în instanţă pentru amânarea Brexit
Între timp, parlamentarii britanici care se opun ieşirii ţării fără acord din Uniunea Europeană pregătesc o acţiune în instanţă pentru situaţia în care prim-ministrul Boris Johnson va refuza să amâne data Brexit-ului dincolo de 31 octombrie, scria sâmbătă presa britanică.
Măsura survine după ce parlamentul de la Londra a aprobat săptămâna trecută o lege care îl obligă pe prim-ministru să ceară o nouă amânare a Brexit-ului pentru a se evita o ieşire fără acord la 31 octombrie. Premierul Johnson a declarat însă că ‘mai degrabă ar zăcea mort într-un şanţ’ decât să ceară Bruxelles-ului o nouă amânare, ceea ce măreşte probabilitatea ca guvernul său să încerce să găsească o portiţă pentru a nu da curs legii sau pur şi simplu să o ignore.
Potrivit lui Boris Johnson, singura soluţie pentru impasul în cazul Brexit-ului o reprezintă un scrutin anticipat, pe care a încercat să-l convoace pentru 15 octombrie, şi de la care speră că i-ar da un nou mandat pentru a retrage Marea Britanie din UE la data stabilită. După un prim eşec miercuri, guvernul va supune din nou la vot luni planul de convocare a alegerilor anticipate.