Primul recensământ agricol desfăşurat în România după aderarea ţării la Uniunea Europeană, va debuta joi, 2 decembrie, cu culegerea datelor din teren de către recenzori pe baza declaraţiilor celor care desfăşoară activităţi agricole, informează Comisia Centrală pentru RGA.
Toate informaţiile obţinute în teren, în perioada 2 decembrie 2010- 31 ianuarie 2011, au caracter confidenţial şi vor fi folosite numai în scopuri statistice.
Pentru ca toată procedura să fie cât mai transparentă, Comisia Centrală pentru RGA a creat un centru de contact care poate fi apelat 24 de ore din 24 tocmai pentru asigurarea calităţii înregistrărilor prin soluţionarea în timp real a tuturor neclarităţilor ce pot apărea pe parcursul desfăşurării recensământului.
Astfel, numărul de telefon 1741 va fi valabil în reţelele Vodafone, Orange şi Cosmote, iar 021.9201 în reţeaua Romtelecom. De asemenea, comisia a pus la dispoziţie şi un număr de fax: 021.3181873 şi o adresă de e-mail: rga2010@insse.ro.
30.000 recenzori vor culege informaţii
Potrivit Comisiei, datele vor fi culese prin interviu faţă în faţă de către recenzori pentru exploataţiile agricole fără personalitate juridică, şi prin autoînregistrare, sub îndrumarea recenzorilor şefi/coordonatorilor, la unităţile cu personalitate juridică, în activitatea de recenzare fiind implicaţi un număr de 30.000 de recenzori, 5.000 recenzori şefi, 3.250 de coordonatori şi 140 recenzori pentru ancheta de control.
Conform Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr 1166/2008, exploataţia agricolă este definită ca o unitate tehnico-economică de sine statătoare, cu o gestiune unică şi care desfăşoară activităţi agricole prin utilizarea suprafeţelor agricole şi/sau creşterea animalelor sau activităţi de menţinere a terenurilor agricole în bune condiţii agricole şi de mediu, fie ca activitate principală, fie ca activitate secundară.
Momentul şi perioadele de referinţă sunt ziua de 1 decembrie 2010, pentru efectivele de animale, anul agricol 2010 (30 septembrie 2009 – 1 octombrie 2010), pentru terenuri şi celelalte informaţii şi ultimii 3 ani, pentru dezvoltarea rurală şi suprafaţa efectiv irigată.
Primele rezultate parţiale, în iunie 2011
Primele rezultate ale RGA cu principalii indicatori (rezultate provizorii) vor fi difuzate în luna iunie 2011, rezultatele finale urmând a fi făcute publice şi transmise la Eurostat, însoţite de raportul metodologic, la data de 30 iunie 2012.
Ca urmare a gamei detaliate a variabilelor ce fac obiectul acestei cercetări statistice de mare anvergură, va fi posibilă cunoaşterea nivelului agriculturii româneşti, în ceea ce priveşte caracteristicile ei structurale, dimensiunea economică, tipologia exploataţiilor agricole, evoluţia acestor caracteristici, în perioada parcursă de la ultimul recensământ general agricol din România, din anul 2002.
RGA este efectuat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Institutul Naţional de Statistică şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, sub coordonarea Comisiei Centrale pentru Recensământul General Agricol, fiind organizat în conformitate cu metodologia europeană şi înregistrează toate unităţile care desfăşoară activitate agricolă.
Informaţii despre Recensământul General Agricol pot fi cerute pe telefon sau e-mail
30 noiembrie 2010, 16:02
Ultima modificare în 30 noiembrie 2010, 18:02
Recensământul General Agricol debutează joi, 2 decembrie, iar cei care au neclarităţi legate de modul de colectare a datelor se pot adresa autorităţilor la numărul de telefon 1741, valabil în reţelele Vodafone, Orange şi Cosmote sau la 021.9201, în reţeaua Romtelecom. De asemenea, sunt disponibile un număr de fax: 021.3181873 şi o adresă de e-mail: rga2010@insse.ro.
Etichete: agricol,
recensamant
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Vom fi sau nu vom mai fi în recesiune în 2011?
- Cum se explică prețul ridicat al carburanților vânduți în România
- Votul amânat pentru buget amenință acordul cu FMI
- Proiectul de modificare a Codului Muncii: Durata maximă de lucru – 48 ore pe săptămână
- Putin: Rusia ar putea importa cereale, pentru a menţine preţul scăzut al acestora
- LAPAR: Guvernul să facă o strategie pe agricultură pentru că România ar putea exporta alimente, dar nu asigură nici necesarul populaţiei
- OTP: Mai mult de 15% din portofoliul de credite al băncii îl reprezintă creditele externe refinanțate
- Banca Transilvania a finalizat majorarea de capital social
- PDL: Concediul maternal redus la jumătate, după care mamele întoarse la muncă vor primi încă un an 500 lei la salariu
- Tarom a introdus trei noi zboruri directe către Madrid