Foștii oficiali americani au lansat acuzații grave împotriva lui Donald Trump. Aceștia au spus pentru Reuters că fostul președinte ar fi autorizat Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) în 2019 să lanseze o campanie clandestină pe reţelele sociale din China ce viza să întoarcă opinia publică împotriva guvernului.

Donald Trump ar fi autorizat o campanie împotriva lui Xi Jinping

Trei foşti oficiali au spus pentru sursa menționată că că CIA a creat o mică echipă în acest scop. Echipa ar fi utilizat identităţi online false pentru a răspândi naraţiuni negative despre guvernul preşedintelui chinez Xi Jinping.

Simultan, ar fi scurs și informaţii denigratoare către instituţii de presă din străinătate.

Este pentru prima dată când se află despre această presupusă operaţiune începută în 2019.

Reuters amintește că autoritățile din China și-au extins rapid amprenta globală în ultimul deceniu. Acestea au stabilit pacte militare, acorduri comerciale şi parteneriate de afaceri cu ţări în curs de dezvoltare.

Echipa CIA ar fi promovat acuzaţii conform cărora membri ai Partidului Comunist Chinez ascundeau în străinătate bani obţinuţi ilicit.

Totodată, agenții ar fi discreditat drept coruptă şi risipitoare Iniţiativa „Belt and Road” a Chinei.

Potrivit sursei menționate, eforturile din China ar fi fost menite să stimuleze paranoia în rândul liderilor de la vârf de acolo.

Astfel, ar fi forțat guvernul chinez să cheltuie resurse urmărind intruziunile în internetul controlat strict din Beijing, susțin foștii oficiali.

„Am vrut ca ei sa urmărească fantome”, a susținut unul dintre aceştia.

China
SURSĂ FOTO: Dreamstime

O purtătoare de cuvânt a CIA a refuzat să comenteze acuzațiile

Chelsea Robinson, o purtătoare de cuvânt a CIA, a refuzat să comenteze acuzațiile, subliniază Reuters. La rândul lui, un purtător de cuvânt al MAE din China a declarat că ştirea despre operaţiunea CIA arată că guvernul american foloseşte spaţiul public şi platformele media ca arme pentru a răspândi informaţii false şi a manipula opinia publică internaţională.

Operaţiunea CIA ar fi venit ca răspuns la ani de eforturi acoperite agresive ale Chinei de a-şi creşte influenţa globală.

Tim Weiner, autorul unei cărţi despre istoria războiului politic, a spus că acțiunea a semnalat o revenire la metode care au marcat lupta Washingtonului cu fosta Uniune Sovietică. El susținea că Războiul Rece s-a întors.

Potrivit sursei menționate, ordinul lui Trump a venit după ani de avertismente din partea comunităţii de informaţii a SUA şi relatări de presă despre cum China folosea mita şi ameninţări pentru a obţine sprijin din partea ţărilor în curs de dezvoltare în disputele geopolitice, şi încerca să semene diviziunea în SUA.