Persoanele care suferă de anumite boli nu ar trebui să consume pâine proaspătă. Medicii nutriționiști ne explică de ce nu e benefică.
Nutriționiștii recomandă să nu mâncăm pâine proaspătă
Medicii nutriționiști recomandă să nu mâncăm pâine proaspăt coaptă, mai ales dacă avem boli ale tractului gastrointestinal. Pâinea delicioasă și aromată proaspăt coaptă diferă în structură și compoziție de un produs mai vechi. În primul rând, are o aciditate mai mare.
Dacă există tulburări în funcționarea tractului gastrointestinal, astfel de alimente pot agrava bolile cronice existente. În timp, aciditatea și alte proprietăți ale pâinii se schimbă. Este suficient să așteptați opt ore, sau chiar mai bine o zi, și va deveni mai puțin dăunătoare pentru organism.
„Cu boli ale tractului gastrointestinal (ulcer, gastrită, colită), este mai bine să mâncați pâine coaptă în urmă cu opt ore, sau pâine de cu o zi înainte – pentru a preveni exacerbarea bolilor cronice, cum ar fi gastrita, ulcerul peptic”, spune specialistul, potrivit Actualno.
Dr. Maria Cherniaeva mai spune că „pâinea veche de o zi sau chiar biscuiții sunt mai benefici pentru stomac decât pâinea proaspătă, moale și cu miros plăcut”.
Ea notează că pofta de produse proaspăt coapte este similară unei dependențe care dezvoltă dorința de a consuma prea mult din acest produs delicios.
„Vrem să mâncăm mai multă pâine proaspătă și moale din cauza senzațiilor gustative. Este ca dependența de dulciuri”, spune specialistul.
Care sunt pericolele pâinii proaspete
Provoacă tulburarea stomacului. Procesul de fabricare a pâinii cu drojdie nu se încheie în momentul în care pâinea aurie iese din cuptor. În produsul fierbinte, procesul de fermentare continuă. Când ajunge în tractul digestiv, crește aciditatea stomacului, irită mucoasa și uneori o rănește. Acest lucru provoacă dezvoltarea gastritei.
Fermentează în tractul gastrointestinal. Produsele proaspete de panificație care ajung în intestine declanșează procesul de formare a gazelor (datorită drojdiei). Microorganismele benefice sunt distruse, iar bacteriile dăunătoare sunt activate în intestine. Apar dureri și greutate în abdomen, iar flatulența este, de asemenea, inevitabilă. O persoană poate dezvolta diverse boli gastrointestinale.
Stresează pancreasul. O pâine moale devine rapid cocoloașe. Acestea din urmă înfundă adesea tractul gastrointestinal. Cocoloașele au dificultăți în deplasarea prin tractul digestiv și necesită o producție crescută de enzime. Acest lucru duce la creșterea stresului atât asupra stomacului, cât și asupra pancreasului.
Deteriorează tractul gastrointestinal. Fabricile de panificație folosesc adesea drojdia termofilă. Acestea sunt produse sintetice care, în timpul procesului de fermentare, pot afecta negativ organismul. Drojdia termofilă poate provoca formarea de pietre la vezica biliară, la rinichi și poate provoca apariția unor boli gastrointestinale.
În plus, nutriționistul atrage atenția că un consum excesiv de pâine proaspătă poate duce la creșterea rapidă în greutate. Dimensiunea taliei începe să crească, abdomenul se umflă, iar în zona abdominală se formează depozite solide de grăsime. Și, din nou, drojdia din pâine este de vină pentru acest lucru, mai spune specialistul.