„Start în antreprenoriat” este o carte scrisă din încercările antreprenoriale. După patru eșecuri și două reușite mai serioase, care au depășit 100 de milioane de euro cumulat, am pus la un loc tot ce am învățat practic în antreprenoriat”, declară Cristian Onețiu. „Din contactul masiv pe care l-am avut în ultimii trei ani cu antreprenorii, am înțeles că România are încă nevoie de multă educație antreprenorială de bază. Mânați de această conștientizare și la cererea tot mai mare a celor care nu mai găseau cartea în nicio librărie, am editat și îmbunătățit prima ediție, pentru a umple acest gol de informație antreprenorială practică”, mai spune el.
Onețiu crede că drumul spre succes este facilitat de informațiile care pot fi învățate de la antreprenori și el însuși se consideră „un produs al intuiției, al experienței personale și al cărților citite”. „Când eram tânăr nu-mi plăcea să citesc, preferam experimentarea directă. Aveam timp și nu aveam prea multe de pierdut, iar dinamica economică era redusă. Astăzi însă totul se întâmplă rapid. Trebuie să înveți rapid, ca să ratezi cât mai puțin și să vizezi cât mai mult. Nu cred că mai poți tine pasul astăzi dacă nu citești mult și concentrat. Trebuie, de asemenea, ca imediat după ce citești să îți extragi esențele și să le pui în practică. Cititul fără acțiune este doar lectură, iar acțiunea fără citit este coșmar”, consideră Cristian Onețiu. Autorul cărții „Start în antreprenoriat” citește în prezent o carte pe săptămână și încurajează fiecare antreprenor să își aloce cel puțin 10% din timpul de muncă educației.
Organizată în cinci mari capitole, „Deșteptarea”, „Succesul”, „Răspunsuri esențiale”, „Fericirea” și „Dicționar de afacereză”, cartea surprinde realitatea profundă, uneori dură, din spatele oricărui antreprenor de succes. „Antreprenorul are nevoie de multe informații, studii de caz, exemple locale de acțiune și reușită și conștientizări care să îi provoace status quo-ul mental, pentru a se putea adapta la realitățile economice concrete. Și asta am încercat să pun în această carte. Antreprenoriatul asumat înseamnă perseverență, iar asta nu se poate lua dintr-o carte. Sper însă ca cititorul să găsească măcar trei lucruri care să îl modeleze pozitiv și să îl ajute să acționeze mai clar, mai sigur pe el și mai profesionist”, completează Onețiu.
Cristian Onețiu este co-fondator al celei mai mari companii româneşti din industria de vânzări directe, peste 40.000 de distribuitori și peste 50 de milioane de euro cifra de afaceri din 2005 până în prezent: Life Car. El este și co-fondator al celei mai mari companii de distribuţie alimente BIO în lanțurile internaționale de retail: BioLogistic și se află în TOP 500 Forbes