Cum să folosești corect aerul condiționat pe caniculă, pentru a reduce costurile?

Temperaturile ridicate din această perioadă pot duce la creșterea semnificativă a facturilor la energie, mai ales dacă aerul condiționat nu este folosit corespunzător.

Dacă setăm aparatul la o temperatură prea joasă, costurile pot să crească de două sau trei ori. De exemplu, pentru un apartament cu două camere, factura poate ajunge chiar la 350 de lei din cauza utilizării necorespunzătoare a aerului condiționat.

Experții subliniază că utilizarea necorespunzătoare a aerului condiționat poate provoca creșteri semnificative ale facturilor la energie. O recomandare utilă este să menținem aparatul pornit pe parcursul zilei la o temperatură mai ridicată, în loc să-l pornim brusc la o putere maximă pentru câteva ore.

Filtrele de aer care nu sunt curățate regulat pot provoca un consum mai mare de energie. În plus, atunci când diferența de temperatură dintre interior și exterior devine prea mare, costurile pot crește semnificativ, putând chiar să se dubleze față de facturile din lunile de primăvară, spre exemplu.

Dumitru Chisăliță, specialist în energie, a subliniat că o modificare de un grad Celsius poate afecta factura de energie a unui apartament de 32 mp cu până la 3%. El a recomandat menținerea unei temperaturi de 24-25 de grade, care nu doar că reduce consumul de energie, dar oferă și un nivel de confort plăcut.

Dumitru Chisăliţă.
Dumitru Chisăliţă (SURSA FOTO: Facebook, Chisalita Dumitru)

„Un grad Celsius poate să determine, la nivelul unui apartament de 32 m/p, o creștere sau o scădere a facturii cu 3%. Un 24-25 de grade este o temperatură care nu determină un consum foarte mare de energie, dar totuși, ne creează o senzație plăcută”.

Marian Moise, un specialist din domeniu, a subliniat că, dacă unitatea exterioară este situată într-o zonă umbrită natural, acest lucru poate reduce consumul de energie electrică cu până la 10%.

„Dacă unitatea exterioară este poziționată într-o zonă în care beneficiază de umbră naturală, acest lucru ne-ar ajuta să economisim energia electrică și până la 10%”.

Recomandările Ministerului Sănătății pentru a menține o temperatură optimă în locuințe

Ministerul Sănătății oferă sugestii utile pentru a menține o temperatură optimă în locuințe. Acestea includ recomandări practice pentru a evita creșterea excesivă a căldurii și anume:

  • Închideți ferestrele expuse la soare și trageți jaluzelele și/sau draperiile.
  • Țineți ferestrele închise pe toată durata în care temperatura exterioară este mai ridicată decât cea din locuință.
  • Deschideți ferestrele seara târziu, noaptea și dimineața devreme pentru a crea curent de aer în timp ce temperatura exterioară este mai scăzută decât cea din locuință.
  • Opriți sau reduceți intensitatea luminilor artificiale.
  • Închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți nevoie.