Veşti de ultimă oră pentru românii cu credite la bănci!
Indicii ROBOR la 3, 6 şi 12 luni au rămas la aceleaşi valori ca şi joi
BNR a dat publicităţii cotaţiile ROBOR pentru ziua de vineri, 19 august. Cum au evoluat indicii ROBOR la trei luni, şase luni şi douăsprezece luni, potrivit datelor venite de la Banca Centrală?
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fos cotat vineri la 7,97%, la fel ca şi în şedinţa precedentă.
La fel şi în cazul indicelui ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă.
Acesta s-a menținut vineri, 19 august, la 8,12%.
Nici indicele ROBOR la 12 luni nu s-a modificat faţă de ziua precedentă, el fiind cotat tot la 8,27%.
Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală.
Indicele ROBOR s-a decuplat de dobânda de politică monetară în ultimele luni
Indicele ROBOR din piaţa interbancară evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele 4-5 luni acesta s-a decuplat.
ROBOR la 3 luni şi la 6 luni, referinţele la creditele cu dobânzi variabile luate de români până în luna mai 2019, au sărit peste 8%, în timp ce în iulie dobânda-cheie a fost stabilită la 4,75%, iar în această lună a fost majorată de BNR la 5,5%.
În ceea ce privește situația indicelui IRCC, care este folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, acesta este cotat la 2,65% pentru T1/2022, în creștere față de valoare anunțată de Banca Națională a României la începutul acestui an.