Te-ai vaccinat cu AstraZeneca sau cu Pfizer? Cauți mereu să înțelegi cât de eficient a fost să faci ambele doze mai ales în noul context al pandemiei de COVID în care tulpina Delta a băgat iar întregul blob în alertă maximă? Acum specialiștii au oferit răspunsul.
Este vorba nu de specialiștii noștri ci de cei Anglia. Mai exact, Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie a efectuat un studiu important. În cadrul acestei cercetări, ei au monitorizat pacienți din 700 de cabinete de medicină de familie de pe teritoriul acestui stat.
Rezultatele acestui studiu schimbă tot ce credeam că știm până acum despre Pfizer și AstraZeneca. Concret, noile date au arătat că vaccinarea cu schemă completă este eficientă și în rândul grupelor de risc. În Marea Britanie vârstnicii sunt vaccinați în proporție de peste 85-90%.
Concluziile specialiștilor sunt îmbucurătoare. Eficiența împotriva COVID-19 în cadrul grupelor de risc este între 30 – 60% după doza 1, indiferent de tipul de vaccin. Excepție fac doar persoanele aflate în grupa cu imunitate scăzută (imunocompromiși), unde procentul de eficiență este de 4%.
Pentru ambele vaccinuri (de la companiile Pfizer și AstraZeneca) eficiența crește considerabil după administrarea celei de a doua doze. În cazul grupului de imunocompromiși, eficiența crește la 74%.
Cât de eficiente sunt vaccinurile
Descoperirea este importantă pentru toate statele de pe glob, dar mai ales pentru Marea Britanie. Aici se înregistrează un număr crescut de cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2. În perioada aprilie – mai, media cazurilor a fost de 2.400 cazuri noi/zi. În luna iunie au fost înregistrate însă 10.468 cazuri/zi, iar în ultima săptamană din iulie, media cazurilor a ajuns la 45.159 cazuri noi/ zi.
Chiar dacă numărul cazurilor noi raportate zilnic a crescut, comparativ cu cele înregistrate în perioada aprilie-mai, magnitudinea este la 2/3 din valul anterior. În plus, decesele înregistrate sunt de doar 1/30 din valul anterior.
Sursă foto: Dreamstime