Baza de date care a colectat scurgeri de informaţii despre 2.4 milioane de persoane a fost realizată de compania Zhenhua Data din Shenzhen. Potrivit unor informaţii publicate de Australian Financial Review şi difuzate de AB, aceasta listează Armata Populară de Eliberare şi Partidul Comunist printre principalii săi clienţi.

ABC şi AFR s-au numărat printre reţelele de presă internaţionale din SUA, Canada, Marea Britanie, Italia şi Germania care au obţinut acces la baza de date, conform agerpres.ro

Zhenhua Data nu a răspuns cererilor de interviu

Compania chineză nu a răspuns cererilor de interviu adresate de presă iar site-ul companiei a fost închis.

Compania Zhenhua Data menţiona „războiul hibrid” prin manipularea opiniei publice, a opiniilor de pe reţelele sociale şi a „războiului psihologic”, conform informaţiilor apărute în mass-media din Australia.

Informaţii despre data de naştere, apartenenţa politică şi starea civilă au fost extrase din conturile publice.

Se crede că informaţiile referitoare la conturi bancare, cereri de locuri de muncă şi profiluri psihologice au fost obţinute din documente confidenţiale.

Informaţii despre politicieni australieni, inclusiv premierul Scott Morrison, oameni de afaceri, antreprenori şi jurnalişti de renume se află în această bază de date.

Potrivit ABC, 656 de australieni, ale căror profiluri au fost create de compania chineză, sunt consideraţi ca fiind de persoane de „interes special” sau „expuse politic”.

„Ceea ce evidenţiază acest lucru este că ameninţarea amestecului străin şi capacitatea de a colecta seturi mari de informaţii despre populaţie este reală şi trebuie să luăm această ameninţare foarte în serios”, a declarat luni pentru postul de radioul ABC ministrul australian pentru afaceri interne „din umbră”, Kristina Keneally.

China trece în ofensivă

China a anunțat că impune restricții diplomaților americani prezenți pe teritoriul țării. Decizia vine după măsurile luate de către Statele Unite ale Americii la începutul lunii.

Recent, Washington a impus împotriva corpului diplomatic chinez restricţii precum obligativitatea de a cere o autorizaţie pentru a se putea deplasa la universităţi sau a se întâlni cu parlamentari locali. În acest context, China a decis să impună restricţii împotriva diplomaţilor americani prezenţi pe teritoriul ţării, inclusiv la Hong Kong, ”în numele reciprocităţii”. Momentan, Beijingul nu a precizat natura acestor constrângeri.

Evenimentele culturale cu mai mult de 50 de persoane, organizate de misiunile diplomatice chineze în afara clădirilor lor oficiale din SUA, trebuie de acum de asemenea să primească undă verde din partea autorităţilor americane.

Administraţia Trump a anunţat că a luat aceste măsuri pentru că diplomaţii săi sunt victime în China ale unor restricţii de acces la persoane utile pentru înţelegerea mizelor locale.

„Aceste acţiuni americane au încălcat grav legislaţia internaţională şi normele fundamentale ale relaţiilor internaţionale”, a denunţat vineri seara, într-un comunicat, Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez.

„China a publicat recent o notă diplomatică ce impune, în numele reciprocităţii, restricţii pentru activităţile ambasadelor şi consulatelor americane în China, inclusiv pentru consulatul american din Hong Kong şi personalul său”, a subliniat acesta.

Această decizie intervine pe fondul unei puternice deteriorări a relaţiilor dintre China şi SUA, rivale în domeniile economic şi tehnologic, şi care sunt în opoziţie în mai multe chestiuni, precum Hong Kong, drepturile omului, tehnologiile şi mai ales criza coronavirusului.

„Îndemnăm încă o dată SUA să-şi corecteze imediat eroarea şi să suprime restricţiile iraţionale impuse împotriva activităţilor ambasadei Chinei şi personalului său în SUA. China va răspunde cu reciprocitate la acţiunile SUA”, a avertizat Zhao Lijian.