Studiul CSIS estimează pierderi anuale de 100 mld. dolari în economia SUA, care conduc la pierderea a 508.000 de locuri de muncă, din cauza criminalităţii informatice.

Estimările se bazează pe comparaţia cu alte pierderi aduse economiei, precum accidentele rutiere, pirateria şi „furtişagurile“, termen utilizat de economişti pentru stocurile retailerilor care „dispar din spatele camioanelor“ care transportă marfa.

„Companiile acceptă furtişagurile sau diminuarea inventarului ca parte din costul afacerii. Pentru retailerii din SUA, acestea reprezintă între 1,5% şi 2% din vânzările anuale – o estimare pe 2008 plasează pierderile cauzate de furtişaguri la 1,7%“, se menţionează în raport.   

CSIS presupune că nivelul costurilor tolerate pentru criminalitatea informatică sunt similare ca cele pentru furtişaguri, accidente rutiere şi comerţul cu droguri, obţinând astfel un plafon pentru estimarea pierderilor. 

„Toate econometrele bune se bazează la un moment dat pe presupuneri. Prin alte abordări s-a ajuns la cifre mult mai mari, dar s-au folosit simple chestionare pentru firme. Ceea ce e important pentru noi este că ne apropiem de adevăr“, spune Tom Gann, vicepreşedintele pe relaţii guvernamentale al McAfee, companie care a sponsorizat raportul CSIS.

<object id="cnbcplayer" height="380" width="400" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="https://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" > <param name="type" value="application/x-shockwave-flash"/> <param name="allowfullscreen" value="true"/> <param name="allowscriptaccess" value="always"/> <param name="quality" value="best"/> <param name="scale" value="noscale" /> <param name="wmode" value="transparent"/> <param name="bgcolor" value="#000000"/> <param name="salign" value="lt"/> <param name="flashVars" value="startTime=000"/> <param name="flashVars" value="endTime=000"/> <param name="movie" value="https://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/3000184861/code/cnbcplayershare" /> <embed name="cnbcplayer" PLUGINSPAGE="https://www.macromedia.com/go/getflashplayer" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" bgcolor="#000000" height="380" width="400" quality="best" wmode="transparent" scale="noscale" salign="lt" src="https://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/3000184861/code/cnbcplayershare" type="application/x-shockwave-flash" /></object>

SURSA: CNBC