Aplicaţia prin intermediul căreia utilizatorii de internet pot genera noua cripto-monedă Zcash este folosită şi de infractorii cibernetici, tocmai cu scopul ca aceştia din urmă să utilizeze PC-urile internauţilor pentru a crea Zcash, atrag atenţia specialiştii Kaspersky Lab, într-un comunicat de presă.
Experţii în securitate susţin că descărcarea unui program pentru mining într-un PC nu are, neapărat, consecinţe serioase asupra datelor unui utilizator, dar are efect în ceea ce priveşte creşterea consumului de energie al aparatului lor, care duce la facturi mai mari la electricitate.
'O altă consecinţă este supraîncărcarea RAM-ului PC-ului, pentru că programul pentru mining consumă până la 90% din memoria disponibilă, ceea ce duce la o încetinire semnificativă a funcţionării. Pentru a-şi proteja PC-urile împotriva utilizării lor ca instrument de creare de Zcash sau de altă cripto-monedă, utilizatorii sunt sfătuiţi să verifice dacă soluţiile lor de securitate pot detecta şi bloca programele legale, astfel încât să nu fie folosite în scopuri ilegale', arată Kaspersky Lab.
În momentul în care studiau impactul Zcash pe piaţă underground, cercetătorii Kaspersky Lab au descoperit cel puţin 1.000 de computere cu software de mining, capabile să genereze Zcash.
'La sfârşitul lunii octombrie, a fost lansată noua cripto-monedă Zcash, poziţionată de creatorii ei ca o alternativă mai sigură la Bitcoin. La puţin timp după lansare, preţul monedelor Zcash a crescut foarte mult, ca şi numărul de descărcări ale aplicaţiei folosite pentru a genera Zcash pe computerele personale. În multe dintre aceste cazuri, aplicaţia s-a 'deghizat' în altceva şi utilizatorii nu au ştiut că, descărcând-o, infractorii vor putea să le folosească PC-ul pentru a crea Zcash (…)', explică producătorul de soluţii software (…) Programul era deghizat – cel mai frecvent, ca instrumente Task Manager – iar infractorii au distribuit aplicaţii pentru mining Zcash prin intermediul site-urilor de tip 'torrent', ca un bonus la software piratat sau gratuit. Utilizatorii instalează programul de bunăvoie, fără să fie conştienţi de scopul exact al aplicaţiei pe care o lansează. În noiembrie, PC-urile identificate generau echivalentul a 6.000 de dolari pe săptămână profit net, în moneda Zcash, pentru infractorii din spatele programului', subliniază specialiştii.
Potrivit sursei citate, în 2009, când a fost creată Bitcoin, prima moneda cripto-digitală şi cea mai populară, era nevoie doar de câteva zile, pentru ca un pasionat cu un PC cu putere medie să obţină mii de monede.
'Acum, durează mii de ani şi multă putere de calcul şi electricitate ca să obţii doar o monedă. Dar lucrurile stau altfel cu alte cripto-monede bazate pe Blockchain, cum este Zcash. La fel ca în cazul Bitcoin, în 2009, în prezent este relativ uşor să obţii Zcash, pentru că a fost lansat doar cu câteva luni în urmă şi nu au fost generate prea multe monede până acum. Totuşi, spre deosebire de Bitcoin, preţul Zcash a început să crească dramatic aproape imediat după creare. La un moment dat, preţul unei monede era de 10.000 de dolari', notează compania.
Kaspersky Lab este o companie globală, fondată în 1997, ce protejează cu ajutorul produselor de securitate cibernetică peste 400 de milioane de utilizatori individuali, precum 270.000 de companii-client.
AGERPRES