Una dintre cele mai importante modificari aduse Legii finantelor publice locale o reprezinta introducerea cotei din impozitul pe venit la capitolul venituri proprii, ceea ce va permite ca plafonul de indatorare de maximum 20 la suta sa corespunda unor sume de pana la trei ori mai mari, din moment ce se raporteaza la o suma mult mai mare. ,,In acest mod, in bugetele locale ponderea veniturilor proprii va creste de circa trei ori, ajungand de la 17,8 la suta la peste 50 la suta. Astfel ca la nivel national, administratiile locale vor putea angaja credite echivalente unor rate anuale de 12.000 de miliarde de lei,,, spune Viorel Cristea, secretar general la Ministerul Administratiei Publice. De pe urma acestei modificari vor profita cel mai mult primariile mici si medii, pentru ca cele mari au la dispozitie alte surse de finantare, de exemplu obligatiunile. ,,Vor putea fi finalizate si initiate proiecte ample de refacere a infrastructurii pentru ca, pe de o parte, mediul rural are nevoie de foarte multe astfel de proiecte, iar pe de alta parte bancile si-au aratat disponibilitatea de a credita astfel de lucrari,,, spune Emil Draghici, vicepresedinte Asociatia Comunelor din Romania. Prima banca comerciala care a acordat un credit unei municipalitati a fost BRD. De atunci, din 1999, peste 38 de primarii si consilii judetene au contractat un credit prin BRD. ,,Din ce in ce mai multe banci privesc acum spre creditarea acestui segment de clientela,,, considera Maria Buga, director in cadrul Directiei Mari Clienti Corporativi, BRD – Groupe Societe Generale.
Pe langa credite, administratiile locale mai au la dispozitie creditarea prin emiterea de obligatiuni municipale. Acest din urma sistem la nivel national nu are un impact deosebit, tocmai pentru ca poate fi considerat nou din moment ce a fost reintrodus dupa mai bine de 60 de ani. ,,Creditul este mai accesibil tocmai pentru ca sistemul este arhicunoscut,,, considera Viorel Ispas, purtator de cuvant BRD Groupe Societe Generale.
In noile conditii se asteapta o crestere importanta a investitiilor in infrastructura. ,,Flexibilitatea in obtinerea creditelor si programele de finantare europene vor conduce la o explozie a lucrarilor pentru alimentarea cu apa, gaze, constructia de drumuri etc,,, considera Mircea Cozma, presedintele Consiliului Judetean Prahova.
Pentru a facilita accesul primariilor la credite, Ministerul Administratiei Publice a incheiat un protocol cu Banca Comerciala Romana, prin care aceasta banca se angajeaza sa sustina autoritatile publice locale prin credite pentru refacerea infrastructurii. Aceste credite, cu o dobanda ,,accesibila,,, vor acoperi maximum 85 la suta din valoarea investitiei, iar rambursarea se va putea face in cel mult sapte ani, cu o perioada de gratie de un an. ,,Tot acest cadru creeaza conditiile unor investitii masive in infrastructura, cu implicatii in gradul de ocupare a fortei de munca,,, subliniaza Viorel Cristea. Se preconizeaza cresterea numarului de locuri de munca din mediul rural, reducerea sumelor acordate ca ajutoare sociale, cresterea veniturilor autoritatilor publice locale.
Un alt argument in favoarea creditarii il reprezinta introducerea dreptului primariilor de a deschide conturi pentru derularea creditului la bancile comerciale. ,,Acest lucru este in masura sa scurteze circuitul de decontare si ofera autoritatilor locale posibilitatea de a incasa dobanda pe perioada pastrarii in banca a fondurilor respective,,, spune Maria Buga.
,,In privinta creditarii autoritatilor publice locale suntem abia la inceput, dar trebuie sa ne miscam repede, pentru ca aceasta este una dintre principalele cai de refacere a infrastructurii. Nu trebuie sa sperie faptul ca o primarie are datorii, atata timp cat respecta un anumit plafon. In Franta am vizitat primarii care au angajate credite de pana la zece ori mai mari decat bugetul anual, fara a avea probleme,,, subliniaza Mircea Cozma.