Infringement împotriva Greciei pentru raportări statistice false

Comisia Europeană (CE) a lansat procedura de infringement împotriva Greciei în legătură cu obligaţia autorităţilor elene de raportare a unor date credibile referitoare la buget, şi a anunţat, totodată, că sprijină programul de stabilizare economică prezentat de guvern în ianuarie."CE a lansat o procedură de infringement împotriva Greciei pentru a se asigura că autorităţile respectă obligaţia de a raporta statistici bugetare credibile. Greciei i se cere să coopereze cu Comi

Comisia Europeană (CE) a lansat procedura de infringement împotriva Greciei în legătură cu obligaţia autorităţilor elene de raportare a unor date credibile referitoare la buget, şi a anunţat, totodată, că sprijină programul de stabilizare economică prezentat de guvern în ianuarie.

„CE a lansat o procedură de infringement împotriva Greciei pentru a se asigura că autorităţile respectă obligaţia de a raporta statistici bugetare credibile. Greciei i se cere să coopereze cu Comisia pentru a se ajunge rapid la un acord referitor la un plan de acţiune pentru rezolvarea deficienţelor statistice, instituţionale sau de guvernare, care va include adoptarea, până pe 15 mai, a unei legislaţii care să oblige publicarea de rapoarte publice despre execuţia bugetară”, se arată într-un comunicat al CE.

Comisia a indicat, de asemenea, că sprijină programul guvernamental de stabilizare economică, unde sunt prevăzute ţinte „ambiţioase” de reducere a deficitului bugetar.

Cum a ajuns Grecia să fie mincinosul Europei

Pe 2 şi 21 octombrie, autorităţile din Grecia au transmis către Eurostat două seturi de date complet diferite privind deficitul bugetar şi datoria publică în perioada 2005-2008, precum şi previziunile pentru 2009, se arată într-un raport al Comisie Europene.

Astfel, în raportarea de pe 21 octombrie, autorităţile de la Atena au solicitat rectificarea deficitului bugetar de la 5% din PIB (procent raportat de greci şi validat de Eurostat în aprilie 2009), la 7,7% din PIB. În acelaşi timp, autorităţile elene au revizuit şi nivelul deficitului bugetar estimat pentru 2009. Creşterea este spectaculoasă: de la 3,7% din PIB – procentul raportat în primăvara anului trecut la 12,5% din PIB.

“Revizuiri cu o asemnea magnitudine pentru deficitele bugetare din trecut au fost extrem de rare în cazul altor state membre, însă în cazul Greciei s-au întâmplat de mai multe ori”, se mai arată în raportul citat.

În raport se mai precizează că experţii de la Eurostat au încă întrebări fără răspuns de la autorităţile din Grecia însărcinate cu elaborarea rapoartelor statistice. Este vorba de raportările privind fondurile de securitate socială, arieratele spitalelor şi tranzacţiile dintre guvern şi companii de stat.