Moneda naţională se va deprecia în următoarele 6 luni până la un nivel de 4,5 lei/euro, potrivit unei analize a ING, estimare care reflectă, totuşi, o îmbunătăţire a prognozelor anterioare.

Specialiştii ING estimează că, pe termen mediu, respectiv 12 luni, moneda naţională va recupera terenul pierdut pâna la pragul estimat de 4,5 lei/euro, ajungând la un curs de 4,15 lei/euro.

Nivelul estimat pentru 2009 este ceva mai mic în comparaţie cu prognoza din ianuarie, când ING susţinea că se va ajunge la un curs de schimb de 4,7 lei/euro.

„Realizând că limitarea deprecierii leului este prea costisitoare în termeni de creştere economică, BNR permite monedei naţionale să-şi reducă valoarea, având ca scop o depreciere competitivă şi un deficit extern mai redus. Prin urmare, ne-am modificat estimările privind nivelul maxim al cursului valutar la 4,7 lei/euro în trimestrul al treilea, cu riscuri în creştere”, preciza, la acea dată, ING.

Între timp, lucrurile au evoluat pe un trend oarecum pozitiv, astfel că nivelul cursului de schimb a rămas constant, evoluând într-o bandă de variaţie limitată, un merit revenind şi Băncii Centrale.

„Fără măsurile luate de către BNR, situaţia ar fi fost şi mai rea”, a declarat pentru CAPITAL Online Nicolae Chidesciuc, economistul-şef al ING.

DETALII:

Citeşte şi Recesiunea României în versiunea ING: -7,1%.
Citeşte şi ING: BNR a încetat să mai apere leul. Cursul de schimb va ajunge la 4,7 lei/euro.