ING Group analizează achiziții bancare în Germania, Italia și Spania

ING Group, una dintre cele mai mari bănci din Europa, explorează oportunități de achiziții în Germania, Italia și Spania, în contextul unui val de consolidări în sectorul bancar european.

Declarația a fost făcută de directorul executiv al ING, Steven van Rijswijk, într-un interviu pentru Reuters, marcând o schimbare în strategia de creștere a instituției financiare olandeze.

Potrivit lui Steven van Rijswijk, banca urmărește să își extindă prezența pe piețele mari din Europa, utilizând fuziunile și achizițiile ca instrumente pentru a-și crește dimensiunea. Acesta a precizat că ING va viza entități care oferă produse complementare, sunt prezente pe piețele în care banca este deja activă și au o amprentă digitală puternică.

„Vrem să ne extindem pe piețe mai mari, inclusiv Italia, Spania și Germania. Fuziunile și achizițiile sunt o opțiune peste tot, dacă ar corespunde criteriilor noastre”, a declarat van Rijswijk.

Commerzbank, printre posibilele ținte pentru achiziții

Deși CEO-ul ING a evitat să nominalizeze bănci specifice drept ținte pentru preluare, speculațiile din piață sugerează că ING ar putea analiza o posibilă achiziție a Commerzbank, unul dintre cei mai importanți creditori din Germania, axat pe finanțarea întreprinderilor mijlocii.

Totuși, van Rijswijk a evitat să comenteze în mod direct asupra acestui aspect, menționând că ING analizează entități care se aliniază cu modelul său de afaceri.

În prezent, în Germania, Italia și Spania, mai multe bănci mari încearcă să-și consolideze pozițiile prin achiziția unor rivali mai mici. Spre exemplu, în Italia, UniCredit a încercat fără succes să se asocieze cu Commerzbank, iar în Spania, BBVA este în curs de extindere prin fuziuni.

Steven van Rijswijk
SURSA FOTO: ING Group

ING vizează segmentul private banking

ING a fost inițial salvată de guvernul olandez după criza financiară globală din 2008, dar ulterior s-a reinventat ca un pionier al serviciilor bancare online, cu costuri reduse. În prezent, banca generează cea mai mare parte a veniturilor sale în Țările de Jos și Belgia, urmate de Germania, iar prezența sa în Italia și Spania este încă relativ modestă.

În plus, ING își diversifică modelul de afaceri și încearcă să se extindă pe segmentul private banking, vizând clienți cu venituri ridicate. Van Rijswijk a subliniat că această direcție de dezvoltare va fi importantă pe piețele unde ING are deja o prezență solidă.

Băncile europene sunt într-o fază de consolidare, pe fondul unor profituri record și al creșterii piețelor bursiere. Ministrul olandez de finanțe, Eelco Heinen, a subliniat că băncile olandeze ar trebui să fie implicate activ în aceste fuziuni, în calitate de cumpărători, pentru a nu deveni ținte ale unor instituții financiare străine.