Dacă banii proveniţi de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) vor fi folosiţi pentru finanţarea parţială a deficitului bugetar sau chiar şi pentru proiectele de investiţii, există riscul ca aprecierea monedei naţionale pe termen mediu să fie pusă în pericol, este o concluzie a unui raport al ING Bank România.

„Ne aşteptăm ca aprecierea leului faţă de euro să aibă loc doar după ce economia va manifesta semne de redresare şi dacă măsurile aspre de corectare a dezechilibrului fiscal sunt adoptate şi dau rezultate. Acesta este motivul pentru care anticipăm că leul se va aprecia spre finele trimestrului al doilea din 2010 şi în al doilea semestru al anului viitor”, se arată în studiu.

Apreciarea leului, pusă în pericol

Totuşi, economiştii băncii consideră că aprecierea pe termen mediu a monedei naţionale ar putea fi „pusă în pericol” de utilizarea banilor primiţi de la FMI pentru finanţarea parţială a deficitului bugetar.

De asemenea, dacă fondurile sunt utilizate pentru finanţarea proiectelor de investiţii va fi nevoie de un efort crescut în viitor pentru returnarea datoriei şi va pune presiuni în sensul deprecierii monedei locale, în contextul în care împrumutul de la instituţia financiară internaţională trebuie returnat până în 2015, consideră analiştii ING Bank România.

Cât priveşte banii proveniţi de la Comisia Europeană, economiştii atrag atenţia că aceştia sunt şi vor fi utilizaţi pentru finanţarea deficitului bugetar, ceea ce înseamnă deja majorarea presiunii în sensul deprecierii leului pe termen mediu având în vedere că suma este de 5 miliarde de euro.

Cursul de schimb este stabil

Analiştii ING amintesc că leul s-a depreciat faţă de euro spre finele anului 2008 şi la începutul lui 2009, şi că în prezent cursul de schimb se află într-o perioadă de stabilitate, datorită prezenţei băncii centrale în piaţa valutară, semnării de către România a unui acord de finanţare cu FMI, UE şi alte instituţii internaţionale, în valoare totală de circa 20 miliarde euro, şi îmbunătăţirii încrederii investitorilor la nivel global.

„Deşi nu suntem împotriva reducerii fluctuaţiilor cursului de schimb, în special având în vedere volumul creditelor în valută existent în România, ne temem că o altă perioadă de depreciere a leului este dificil de evitat în contextul în care indicatorii fundamentali, cu excepţia deficitului de cont curent, se înrăutăţesc, în timp ce intervenţia asupra ratei de schimb adaugă presiune”, se arată în raportul ING Bank.

Deficit bugetar de peste 6%

Analiştii anticipează că deficitul bugetar va depăşi 6% din PIB în 2009 şi subliniează problema finanţării acestuia în contextul situaţiei fragile de pe piaţa locală şi cea globală. Ei previzionează că BNR va coborî dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale pe 4 august, la 8,75%, deşi investitorii de pe piaţă indică, potrivit celui mai recent sondaj Reuters, o reducere de 0,5 puncte. Până la finele anului, ING crede că dobânda de politică monetară se va plasa la 8,75%, deşi există riscul ca rata să ajungă la 8%.

SURSA: Mediafax