ING Bank România s-a retras din programul „Prima Casă” şi va lansa un produs similar de credite ipotecare, negarantat de guvern, denumit ING „Casa ta”, la o dobândă de 5,5% şi o valoare maximă de 80.000 de euro.

„Într-adevăr, am introdus în portofoliul de produse al băncii produsul denumit ING Casa ta, ale cărui principale caracteristici sunt dobânda de 5,5%, valoarea minimă ce poate fi acordată fiind de 10.000 de euro, iar cea maximă de 80.000 de euro”, a confirmat pentru capital.ro  serviciul de relaţii cu clienţii al băncii.

Retragerea ING din programul „Prima Casă” era anunţată de câteva zile de surse din domeniul bancar, dar nu a fi putut fi confirmată oficial până astăzi, când acest fapt a devenit public. Alături de refuzul altor şapte bănci de a semna convenţia cu Fondul de Garantare, decizia ING aruncă o umbră de îndoială asupra eficienţei programului „Prima Casă”, la două săptămâni de la lansarea oficială a acestuia.

Iniţial, 20 de bănci au depus oferte pentru participarea la programul „Prima Casă”, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Românească, Piraeus Bank, Leumi Bank, ATE Bank, Intesa San Paolo Bank, Credit Europe, OTP Bank, Unicredit, ING, Emporiki, Millenium Bank, Garanti Bank.

Contraatac la „Prima Casă”

Principalele caracteristici ale noului produs lansat de ING sunt, în afară de dobânda de 5,5% şi valoarea maximă a creditului de 80.000, avansul de 25% şi eliminarea condiţiei de a nu fi deţinut sau a nu deţine un imobil.

Creditul se acordă exclusiv în euro şi include, la costuri, un comision de acordare de 1% din valoare şi un comison de analiză a dosarului de 225 de lei, ambele fiind incluse în valoarea totală a împrumutului, astfel
încât clientul nu plăteşte nimic înainte.

Avansul de 25% poate fi înlocuit cu un alt imobil care se aduce în garanţie, fiind însă necesară instituirea unei ipoteci de rangul I în favoarea băncii.

Gradul maxim de îndatorare acceptat de ING pentru acest credit este de 50%, veniturile acceptate fiind cele standard, respectiv salarii, drepturi de autor, bani din chirii etc.

Comparând cele două produse, respectiv „Prima Casă” şi „Casa ta”, poate fi observat cu uşurinţă faptul că ING a încercat o contracarare a programului guvernamental, dobânda fiind aproape echivalentă cu cea din „Prima Casă”. În schimb, valoarea creditului e mai mare şi este eliminată condiţia privind deţinerea unui imobil.

DETALII:
Citeşte şi Băncile au reuşit modificarea convenţiei de garantare.