ING Bank și-a revizuit prognoza pentru cursul de schimb leu/euro, vizând un nivel de 4,85 lei pentru un euro la finele lui 2012, iar atingerea unui vârf de 5 lei pentru un euro pe perioade scurte de timp nu este nici ea exclusă.
Chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, aprecia ieri că leul a fost rezonabil în perioada de scandal politic pe care o traversăm. „Scandalurile politice au sugerat că regulile în România sunt fluide și că agenda politică o depășește pe cea economică”, precizează raportul ING Bank. Alături de tendința generală a băncilor mamă de a nu mai trimite bani subsidiarelor din România, piața valutară și datoria publică sugerează mai mult incertitudine, iar perspectivele țării devin tot mai sumbre.
Un risc important este identificat de analiștii băncii în posibilitatea reversării stresului de pe piețele financiare asupra economiei reale, fapt care ar antrena o adevărată criză a balanței de plăți. Acest fapt ar transforma activele românești în active total neinteresante pentru investitori.
„Deși acesta nu este scenariul nostru de bază, găsim puține dovezi care ne-ar face să credem că discuțiile politice se vor încheia prea curând. La cele mai multe dintre întrebările-cheie (Care va fi structura noului Parlament? Cine va forma guvernul? Care va fi strategia sa economică?) probabil că nu vom primi un răspuns până în primul trimestru al anului viitor”, se mai arată în raportul ING. Analiștii băncii olandeze sunt de părere că BNR ar putea deveni mai agresivă în intervențiile sale, deși în prezent această probabilitate pare redusă. ING Bank vede o inversare a trendului de depreciere a leului față de euro abia din al doilea trimestru din 2013, când cotațiile s-ar putea situa în jurul valorii de 4,8 lei, după ce vor fi trecut prin nivelul de 4,9 lei în primul trimestru din 2013.