"Leul a închis şedinţa de vineri cu o depreciere de doar 0,2%, lângă 4,5250/EUR. În pofida incertitudinilor generate de votul pentru ieşirea Marii Britanii din UE, perechea EUR/RON a scăzut după saltul iniţial, mişcare sprijinită posibil de faptul că banca centrală s-a aflat în piaţă pentru a oferi lichiditate – creşterea ratelor din piaţa monetară ar putea indica acest lucru. Această evoluţie a venit şi în contextul unor intervenţii verbale din partea unui membru al board-ului şi a altor oficiali ai BNR. Între timp, valutele din regiune au fost mult mai volatile, cu forintul şi zlotul închizând cu o depreciere de peste 1% şi 2%, respectiv – chiar dacă şi aceste monede au recuperat o mare parte din pierderi după reacţia negativă iniţială în urma votului pentru Brexit. Astăzi am putea vedea un câştig modest pentru leu, având în vedere atmosfera pozitivă din pieţele globale din această dimineaţă", se spune în raport.
Analiştii băncii susţin că se aşteaptă ca la licitaţia de luni pentru obligaţiuni la trei ani, de 500 de milioane de lei (ultima din iunie), să se înregistreze un randament sub nivelul bid de închidere de vineri, de 1,90%.
"Condiţiile bune de lichiditate, perspectiva menţinerii ratelor scăzute pentru mai mult timp după referendumul pentru ieşirea Marii Britanii din UE şi preferinţa departamentelor ALM ale băncilor locale pentru acest segment al curbei ar putea să ducă la o cerere puternică. Altfel, panta curbei de titluri de stat în lei a închis şedinţa de vineri în creştere. Asta, în condiţiile în care randamentul obligaţiunilor cu scadenţe lungi a crescut cu 11-12 puncte de bază – cu toate că, la deschidere, avansul era de aproape 20 de puncte de bază", se precizează în raportul băncii. AGERPRES