ING: Costul menţinerii cursului de către BNR – 4,5 mld. euro

Menţinerea stabilităţii cursului leului a scos în ultimul an din rezerva Băncii Naţionale costat nu mai puţin de 4,5 miliarde euro, potrivit unei analize a ING. Perioada de referinţă luată în calcul de către specialiştii ING este septembrie 2008- septembrie 2009, concluzia fiind că menţinerea în continuare a cursului leului depinde doar de Banca Naţională. "Banca Centrală are destui bani pentru a controla cursul de schimb pentru câţiva ani de acum înainte, dacă doreşte,

Menţinerea stabilităţii cursului leului a scos în ultimul an din rezerva Băncii Naţionale costat nu mai puţin de 4,5 miliarde euro, potrivit unei analize a ING.

Perioada de referinţă luată în calcul de către specialiştii ING este septembrie 2008- septembrie 2009, concluzia fiind că menţinerea în continuare a cursului leului depinde doar de Banca Naţională.

„Banca Centrală are destui bani pentru a controla cursul de schimb pentru câţiva ani de acum înainte, dacă doreşte, în special dacă ţinem cont de piaţa valutară subţire din România (un volum mediu lunar de numai 4 miliarde de euro în acest an, faţă de 13 miliarde euro în Ungaria, respectiv 21 miliarde euro în Polonia) şi de îmbunătăţirea sentimentului din pieţele financiare la nivel global, care sugerează că nu trebuie aşteptate presiuni negative puternice asupra leului, precum cele din octombrie 2008 şi de la începutul lui 2009”, se spune în raportul ING, preluat de Mediafax.

Analiştii ING arată totodată că presiunile negative asupra monedei naţionale au fost mai slabe pentru România decât pentru Ungaria, unde a fost înregistrată, în luna octombrie a anului trecut, cea mai accentaută creştere a volumelor tranzacţionate (dintre cele trei ţări analizate).

În plus, piaţa monetară românească a avut cea mai puternică scădere a volumelor tranzacţionate în luna august a acestui an, de 60%, faţă de 20% în Ungaria şi 2% în Polonia.

„Aceste evoluţii pot sugera două lucruri: pe de o parte, pe piaţa valutară spot a României ar putea avea loc mult mai puţine tranzacţii cu caracter speculativ; pe de altă parte, mişcările de curs de după octombrie 2008 ar putea să fi fost dictate de fluxuri legate de comerţul extern şi de administrarea datoriei externe”, se spune, de asemenea, în documentul citat.

Mişu Negriţoiu: Cursul leului depinde de câţi bani are BNR de cheltuit

Raportul ING vine într-o perioadă în care se vorbeşte tot mai intens de un atac speculativ asupra leului, oficiali de prim rang ai Băncii Centrale confirmând pentru capital.ro această ipoteză.

În urmă cu o săptămână, guvernatorul Mugur Isărescu declara pentru capital.ro că „se încearcă un atac asupra leului, dar suntem cu ochii pe ei”.

La rândul său, directorul general al ING, Mişu Negriţoiu recunoaşte existenţa speculatorilor pe piaţă.

„Speculatori sunt tot timpul pe piaţă. Având în vedere că acum sunt mai mulţi bani în piaţă, ei se uită unde să îi plaseze. Pe de altă parte, evoluţia cursului şi stabilitatea leului depinde, însă, şi de câţi bani are BNR de cheltuit”, a declarat pentru capital.ro Mişu Negriţoiu.

Acesta susţine, de asemenea, că ING nu este interesată de deprecierea leului dar că, totodată, rămân în continuare valabile estimările privind un nivel de 4,5 lei/euro până la sfârşitul anului.