‘Recenta slăbire a leului s-a precipitat ieri, moneda locala ajungând aproape de 4,55/euro şi totalizând o depreciere de peste 4% în ultima săptămână. Leul a pierdut teren cu paşi mai repezi decât monedele regionale în ultimele zile, însă legăm acest fapt de activitatea din piaţa titlurilor de stat, întrucât ajustarea târzie a randamentelor din piaţa locală în linie cu tendinţa regionala nu putea fi decât bruscă’, se spune în raportul ING Bank România.
Analiştii ING Bank România susţin că ilustrativă pentru acest lucru a fost creşterea de circa 25 puncte de bază a randamentelor pe întreaga curbă a titlurilor de stat în lei după rezultatul foarte slab al licitaţiei de obligaţiuni de ieri, mişcare care a redus însă diferenţa faţă de creşterile din ultima săptămână a randamentelor pentru monedele regionale.
‘Chiar dacă nu sunt semne clare legate de intervenţii oficiale până în acest moment, credem ca şansele unor astfel de acţiuni au crescut considerabil, întrucât ne aflăm acum la nivelurile din decembrie de la care a început aprecierea condusă de intrările străine. Acest fapt ar putea determina banca centrală să utilizeze din creşterea estimată de aproape 3 miliarde euro a rezervelor valutare pe fondul intervenţiilor ce au avut loc de atunci. Totuşi, ne temem că această rezolvare a problemei pe termen scurt ar putea aduce cu sine alte probleme pentru leu pe termen mai lung, deoarece intervenţiile ar rezulta în rate mai ridicate ce ar afecta eventual şi mai tare titlurile de stat în lei’, se mai spune în raport.
De asemenea, analiştii ING Bank România susţin că alte măsuri, precum o limită simbolică la suma disponibilă la repo, ar putea fi luate în calcul. Până atunci însă, datele legate de piaţa forţei de muncă din SUA de astăzi ar mai putea corecta din deprecierea recenta a leului.
La ora 12.38 pe piaţa interbancară moneda naţională se tranzacţiona la 4,5490 lei pentru un euro. AGERPRES