"Anunţul de astăzi reprezintă primul pas major în vânzarea operaţiunilor de asigurări de viaţă şi de gestionare a investiţiilor din Asia şi arată că ING continuă să facă progrese solide în restructurarea companiei", a declarat Jan Hommen, directorul general al ING Groep.
Tranzacţia va majora cota de profit pe care AIA, cu sediul în Hong Kong, o obţine din Malayezia, de la 8 la 13%. Achiziţia va combina operaţiunile ING, al treilea mare asigurator din Malayezia, cu divizia AIA, a patra ca mărime, pentru a crea cea mai mare companie de asigurări din acest stat aflat în Sud-Estul Asiei. AIA va ajunge la o cotă de piaţă de 25% în Malayezia.
Joi, la bursa de la Hong Kong, acţiunile AIA au urcat cu 0,3%, anul acesta înregistrând un avans de 22%.
Cel mai mare grup olandez de servicii financiare, ING Groep NV, prezent şi pe piaţa din România, a anunţat că în urma finalizării tranzacţiei va înregistra un câştig aproximativ 780 milioane de euro.
La începutul acestui an ING a anunţat că ar putea vinde o parte din activele bancare pentru a urgenta rambursarea ajutoarelor de stat şi îndeplinirea noilor cerinţe de capital. ING a primit în 2008 ajutoare de stat în valoare de 10 miliarde de euro, iar pentru a obţine aprobarea Comisiei Europene a fost nevoită să cedeze o parte din activităţi şi să promită că până în 2013 va separa operaţiunile bancare de cele de asigurări.
Analiştii apreciază că vânzarea operaţiunilor de asigurări din Asia ar putea aduce ING un câştig de 5,8 miliarde de euro (7,7 miliarde de dolari), iar după achitarea datoriilor grupul olandez ar rămâne cu 4,2 miliarde de euro în numerar.
Săptămâna trecută, ING Groep a anunţat că va închide divizia de tranzacţii financiare din Rusia şi din Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, şi va concedia aproximativ 130 de angajaţi.
"Condiţiile de pe pieţe rămân dificile, trebuie să ne asigurăm că banca rămâne eficientă şi competitivă", a declarat Adrian Simpson, director de comunicaţii pe segmentul de corporate la ING Marea Britanie. Acesta a explicat că vor fi concediaţi aproximativ 100 de analişti şi traderi şi vor fi reduse aproximativ 30 de locuri de muncă pe segmentul corporate finance, majoritatea în Ungaria, Cehia şi România.
ING va păstra divizia de tranzacţii financiare pe pieţele de bază din Belgia, Olanda şi Luxemburg precum şi în Polonia.
ING Bank activează din 1994 pe piaţa românească şi deţine o reţea de 220 unităţi bancare. ING Bank România face parte din ING Group, instituţie financiară internaţională de origine olandeză, care are peste 60 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din 50 de ţări.