ING: Euro şi-a pierdut atractivitatea

Euro şi-a pierdut atractivitatea pentru statele din Europa Centrală şi de Est (ECE) cu monede cotate liber, deoarece costurile de finanţare ale acestora au scăzut sub cele ale unor ţări din zona euro, ca urmare a crizei din Grecia, potrivit unei analize a grupului olandez ING, citate de Bloomberg. "Problemele din Grecia au distrus drumul fără eforturi către euro al statelor din Europa Centrală cu monede cotate liber", a afirmat într-un raport Charles Robertson, economist-şef pentru

Euro şi-a pierdut atractivitatea pentru statele din Europa Centrală şi de Est (ECE) cu monede cotate liber, deoarece costurile de finanţare ale acestora au scăzut sub cele ale unor ţări din zona euro, ca urmare a crizei din Grecia, potrivit unei analize a grupului olandez ING, citate de Bloomberg.

„Problemele din Grecia au distrus drumul fără eforturi către euro al statelor din Europa Centrală cu monede cotate liber”, a afirmat într-un raport Charles Robertson, economist-şef pentru pieţe emergente la ING Londra.

Ţări precum Cehia pot împrumuta la costuri mai mici decât Irlanda sau Spania, în timp ce Ungaria are costuri mai scăzute decât Grecia, a scris Robertson. Această situaţie ar putea reduce disponibilitatea de a adopta măsurile de austeritate fiscală necesare pentru adoptarea euro, în timp ce Uniunea Europeană ar putea înăspri cerinţele de aderare la spaţiul monetar.

Fără un obiectiv de trecere la euro, „guvernele ar putea fi tentate să folosească politici de devalorizare a monedelor pentru a susţine creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, mai ales dacă Europa stagnează”, consideră analistul ING.

„Riscul unor politici neortodoxe ale guvernelor a crescut de la foarte scăzut la scăzut”, a adăugat el.

ING rămâne încrezător în evoluţia zlotului pe termen lung şi „posibil” şi în cursul coroanei cehe, însă este mai puţin sigur în privinţa leului şi forintului, se arată în raport.

„Între 1995-2010, progresul către zona euro a garantat dobânzi mici. A rezultat astfel o creştere economică susţinută de avansul datoriei de consum şi investiţii, dar şi costuri mai mici de finanţare pentru guverne, aşa că toată lumea a făcut mulţi bani”, consideră Robertson.

România are ca obiectiv aderarea la zona euro în anul 2015.

SURSA: Mediafax