Pierderile ING au crescut anul trecut de la 729 de milioane de euro la 935 de milioane de euro, însă la nivelul activităţilor de bază grupul olandez a reuşit să revină pe profit, de 748 de milioane de euro, după ce pieţele financiare s-au stabilizat, iar mediul de afaceri s-a îmbunătăţit.
În 2008, la nivelul activităţilor de bază, ING a înregistrat pierderi de 304 milioane de euro, se arată în raportul financiar al grupului pentru 2009. La calcularea rezultatului din activităţile de bază se exclude impactul factorilor excepţionali şi al vânzărilor de operaţiuni.
Pentru al patrulea trimestru, ING a raportat o reducere a pierderilor de la 3,7 miliarde de euro în ultimele trei luni din 2008 la 712 milioane de euro. Grupul a înregistrat, însă, un profit net de bază de 74 de milioane de euro, faţă de pierderi de peste trei miliarde de euro în perioada similară a anului anterior.
În al patrulea trimestru din 2008, rezultatul a fost influenţat semnificativ de pierderile cauzate de active toxice în SUA, precizează raportul.
ING România are 900.000 de clienţi
Divizia bancară a înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut un profit de bază, înainte de deducerea taxelor, de 132 de milioane de euro, faţă de pierderi de 1,8 miliarde de euro în intervalul similar din 2008. Îmbunătăţirea rezultatului reflectă creşterea accentuată a veniturilor pe toate sectoarele de afaceri, mulţumită diminuării impactului negativ al pieţei şi ameliorarării performanţelor comerciale.
ING precizează că numărul clienţilor din România, pe sectorul retail banking, a crescut la peste 900.000, însă din cauza deteriorării generale a pieţei creditului de consum, grupul şi-a încetinit activitatea.
Pe sectorul asigurări, ING a avut în al patrulea trimestru din 2009 pierderi la nivelul activităţilor de bază, de 47 milioane de euro, comparativ cu un rezultat negativ de 2,5 miliarde de euro în 2008. În Europa, grupul a trecut pe profit, de 234 de milioane de euro, faţă de pierderi de 186 de milioane de euro în perioada similară din anul anterior. Vânzările de asigurări de viaţă ale diviziei europene, de 293 de milioane de euro, au crescut cu 14%, însă au fost influenţate, printre altele, de un impact negativ de opt miliarde de euro al diferenţelor de schimb valutar în Europa Centrală şi diminuarea cu 12 milioane de euro a vânzărilor fondurilor de pensii din România.
Modificarea legii pensiilor, o veste proastă pentru ING
ING avertizează că în Europa Centrală, inclusiv în România, autorităţile iau în considerare modificarea legislaţiei pensiilor, ceea ce ar putea afecta veniturile grupului.
La sfârşitul anului trecut, ING avea active de 1.163 de miliarde de euro. La finele lui 2008, valoarea activelor se ridica la 1.331 miliarde de euro. Grupul notează că a redus cheltuielile operaţionale cu 1,5 miliarde de euro prin implementarea în aprilie a unui program de diminuare a costurilor.
SURSA: Mediafax