În repetate rânduri oficialii BNR au semnalat că nu vor lăsa cursul euro să treacă, pe termen mediu, de 4,3 lei, pentru că de nivelul acestuia depinde stabilitatea economică şi financiară a României. Cu toate acestea, economistul-şef al ING, Nicolaie Chideşciuc, spune că în continuare există riscul ca euro să depăşească 4,4-4,5 lei, iar deprecierea leului din prezent confirmă parţial acest scenariu negativ.
“În urmă cu aproape o lună de zile noi scriam într-un raport că, pe fondul tensiunilor din zona euro, într-un scenariu negativ, există riscul ca leul să se deprecieze dincolo de 4,4-4,5 în raport cu euro. Deprecierea de acum arată că acel risc parţial se întâmplă. Tensiunile pe leul s-ar putea menţine 1-3 luni”, menţionează Chideşciuc.
Potrivit acestuia, nu este exclus ca BNR să lase cursul să treacă de 4,3 lei dacă piaţa îl va duce în acea direcţie.
“Văd BNR lăsând cursul să treacă de 4,3 lei/euro, deoarece între timp a mai invaţat nişte lucruri. Acum, cu inflaţia în scădere, BNR e mult mai relaxată să lase cursul să se deprecieze. Nu ar ajuta dacă ar interveni hotărât în piaţă, pentru că ar creşte ratele de dobândă la lei. Nu exclud intervenţii ale BNR, dar pentru a diminua amplitudinea mişcărilor pe piaţa valutară, nu pentru a inversa trendul”, continuă economistul-şef al ING.
El spune că scenariul pozitiv ar fi ca liderii din zona euro să vină cu un plan într-o săptămână şi să calmeze pieţele, dar acest lucru e puţin probabil. “După ce s-a întâmplat în Italia, cotaţiile CDS sărind până la un nivel record pe fondul lipsei de credibilitate pentru măsurile de consolidare fiscală şi, probabil, pe fondul unor speculaţii, e greu de crezut că s-ar putea găsi o rezolvare rapidă a problemelor din zona euro. Chiar şi aşa, tensiunile ar dispărea doar temporar. Părerea mea este că rezolvarea problemelor de la periferia zonei euro necesită câţiva ani”, e de părere Chideşciuc.
Potrivit lui, deşi majoritatea rapoartelor pe care le citeşte despre România sunt pozitive, în prezent ,cei care ies sunt mai mulţi decât cei care intră.
Ţinând cont de adâncimea redusă a pieţei valutare a leului, este posibil ca în cazul intrării unor fluxuri mai mari de valută în România, deprecierea leului să fie atenuată şi chiar să fie inversat trendul, consideră economistul-şef al ING.
Pe de altă parte, analiştii ING îşi menţin încă prognoza privind cursul euro pe orizont de 1-3 luni, la 4,25 lei.
Citeşte şi