Piaţa valutară ar putea consemna presiuni negative asupra leului dacă salariile din sectorul public nu scad până la niveluri similare cu cele din mediul privat, se arată într-un raport al ING. Părerile specialiştilor consultaţi de capital.ro sunt împărţite.
„Ajustarea câştigurilor salariale atât în sectorul public, cât şi în cel privat, este prea lentă în prezent, astfel că s-ar putea accentua pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul anului. În aceste condiţii, anticipăm în continuare rate negative de creştere anuală a salariilor pentru ultimele două luni din 2009”, precizează raportul băncii olandeze, preluat de către Mediafax.
„În consecinţă, ar trebui să aibă loc o scădere continuă a salariilor din sectorul public, pentru a se constata o egalizare cu cele din mediul privat. Fără această ajustare necesară în domeniul salariilor, ar trebui să se constate presiuni negative asupra leului”, concluzionează analiştii ING.
UPDATE
Legea unică creşte, an de an, salariile bugetarilor
Cheltuielile bugetare cu angajaţii statului vor creşte an de an, ajungînd în 2014 la un plus de 8,5 miliarde lei faţă de acest an, potrivit noii Legi a salarizării unice pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea săptămâna viitoare.
Premierul se va prezenta marţi, 15 septembrie, în faţa Parlamentului cu mai multe legi printre care şi cea a salarizării unice. Potrivit ultimei variante a acestui proiect de act normativ, ajunsă luni la parlamentari, începând cu anul 2011 noua legislaţie va determina creşteri treptate ale cheltuielilor bugetare până la un nivel de peste 8,5 miliarde lei, în anul 2014. Aceasta în condiţiile în care pentru anul viitor sunt prevăzute creşteri doar pentru salariile mici.
Cheltuielile bugetare cresc în 2014 de şase ori faţă de 2011
Noul sistem de salarizare în sectorul public va antrena o creştere a cheltuielilor bugetare cu 1,32 miliarde lei în 2011. Aceste costuri vor fi de aproape trei ori mai mari, în anul 2012, ridicându-se la 3,48 miliarde lei.
Cheltuielile bugetare generate de noul sistem de salarizare vor continua să crească astfel încât în 2013 ajunge la 5,78 miliarde lei. În final, pentru anul 2014, nivelul cheltuielilor bugetare determinate de legea unică de salarizare va fi de peste şase ori mai mare comparativ cu anul 2011, de 8,54 miliarde lei.
În 2010 se vor majora doar salariile de sub 705 lei
Pentru anii 2010 nu sunt indicate creşteri de cheltuieli bugetare determinate de această lege întrucât în 2010 vor fi majorate doar salariile şi soldele mai mici de 705 lei, nivelul salariului minim pe economie luat în calcul pentru anul viitor. În plus, pentru întregul personal bugetar se va realiza anul viitor numai reîncadrarea acestuia, cu menţinerea drepturilor salariale în plată în anul 2009.
PIB-ul ajunge la 843,5 miliarde lei în 2014
Guvernul a luat în calcul la elaborarea legii salarizării o creştere a Produsului Intern Brut de la 497,3 miliarde lei, în acest an, la 944,4 miliarde lei, în 2015, nivel aproape dublu comparativ cu cel prognozat pentru 2009.
Pentru 2010, estimările oficiale indică un PIB nominal de 525,1 miliarde lei, cu o evoluţie ascendentă în următorii ani, la 576,7 miliarde lei în 2011, la 655,6 miliarde lei în 2012, la 753,5 miliarde lei în 2013 şi la 843,5 miliarde lei în 2014.
UPDATE 2
Cristian Sima: „Cursul ar putea ajunge la peste 5 lei pentru un euro”
„Analiza ING este corectă. În contextul, destul de probabil, în care salariile şi sporurile bugetarilor nu vor fi scăzute, vom asista la o devalorizare accentuată a leului”, a comentat pentru capital.ro analistul Cristian Sima, unul dintre cei mai de succes brokeri de pe piaţa financiară autohtonă.
Cristian Sima susţine că leul este subevaluat din cauza intervenţiilor Băncii Naţionale şi că adevaratul nivel al cursului de schimb depăşeşte pragul psihologic de 5 lei/euro.
„BNR are pârghiile pentru a interveni în favoarea leului dar nu ştiu dacă mai are bani. Cele 5 miliarde de euro de la FMI s-au dus. Ar trebui să-l lase liber (cursul de schimb, n.r.). În momentul de faţă, cursul real al leului este de peste 5 lei pentru un euro”, a mai spus Cristian Sima.
Deocamdată, previziunile nu par să se confirme. Cursul de schimb calculat astăzi de către Banca Naţională a fost de 4,2434 lei/euro, cu 0,02 bani sub nivelul de vineri.
UPDATE 3
Ionuţ Dumitru: „Nu există elemente pentru scăderea cursului leului”
Economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, susţine că nu există motive întemeitate pentru o devalorizare accentuată a monedei naţionale.
„Vulnerabilităţile cu care s-a confruntat leul în ultimele luni, în principal deficitul balanţei comerciale externe şi datoria pe termen scurt, s-au diminuat. Balanţa comercială s-a ajustat chiar mai mult decât aveam nevoie, iar datoria externă pe termen scurt scade. De asemenea, corelaţia salarii/productivitate s-a cam refăcut. Ca urmare, dacă privim din punct de vedere fundamental, putem afirma că nu există factori care să determine o scădere a cursului”, a comentat pentru capital.ro economistul şef al Raiffeisen Bank.
Dumitru susţine că, în acest context, leul se va menţine mai degrabă pe o evoluţie stabilă în perioada următoare. „Elementele enumerate anterior susţin, cum spuneam, predicţia că nu vom asista la o devalorizare a leului dar trebuie spus, de asemenea, că nici nu sunt motive de apreciere”, a afirmat Ionuţ Dumitru.