Grupul financiar olandez ING, prezent şi în România, a înregistrat în primul semestru pierderi de 722 milioane de euro, comparativ cu perioada ianuarie – iunie 2008, când a raportat un profit de 3,4 miliarde euro. Totuşi, ING a obţinut în trimestrul al doilea un profit de 71 milioane de euro, în scădere cu 96% faţă de valoarea din aprilie – iunie anul trecut, de 1,9 miliarde de euro.

„ING a avut performanţe comerciale solide în al doilea trimestru, în condiţiile în care dobânzi mai favorabile şi un randament mai bun al depozitelor au dus la creşterea veniturilor din dobânzi pe segmentul bancar. Pentru Asigurări, revenirea burselor de acţiuni a sprijinit creşterea taxelor impuse activelor aflate sub administrare”, a declarat, în raportul financiar al grupului, directorul general al ING, Jan Hommen.

Din operaţiunile bancare, ING a realizat în prima jumătate a acestui an un profit net de 232 milioane de euro, în scădere cu 87% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008. Declinul reflectă pierderi de 118 milioane de euro în al doilea trimestru şi provizioane de 1,6 miliarde euro, din care 852 milioane de euro constituite în intervalul aprilie – iunie.

Pe segmentul Asigurări, grupul a raportat pierderi de 955 milioane de euro în primele 6 luni, faţă de un profit de 1,7 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut. În al doilea trimestru, însă, rezultatul a fost pozitiv, de 190 milioane de euro, în scădere cu 82% faţă de aprilie – iunie 2008.

Probleme cu vânzările în România, Cehia, Ungaria şi Polonia

În Europa, vânzările nete din Asigurări au totalizat, în perioada ianuarie – iunie, 442 milioane de euro, faţă de 521 milioane de euro în acelaşi interval al anului trecut. „Scăderi semnificative ale vânzărilor au fost înregistrate (în al doilea trimestru – n.r.) în România, Cehia, Ungaria, şi Polonia”, potrivit raportului citat.

ING şi-a majorat ţinta de reducere a cheltuielilor pentru sfârşitul anului cu 30%, la 1,3 miliarde de euro.

Grupul a primit în octombrie 2008 un ajutor financiar guvernamental de 10 miliarde de euro. Pentru a rezolva problemele financiare, ING aplică un program de reducere a cheltuielilor care include vânzări de active cu o valoare cuprinsă între şase şi opt miliarde euro şi retragerea de pe pieţele a zece state, din cele 48 de ţări în care este prezent.

ING este cel mai mare grup financiar olandez după valoarea activelor şi este prezent şi pe piaţa românească atât în sectorul bancar, cât şi pe piaţa asigurărilor şi pensiilor private.

SURSA: Mediafax